Annons

Annons

Annons

Annons

Friidrott

Läsartext
JSM-guld i längdhopp till Karolina Svensson och dubbla USM-medaljer till Lovisa Ulvenstam

Vid helgens JSM-USM15 i Linköping deltog fyra jämtländska friidrottare. Mest glädjande var Karolina Svenssons längdhoppsguld i K22 och Lovisa Ulvenstams dubbla USM-medaljer.

Detta är en läsartext.

Annons

Redan på fredagen visade Karolina Svensson att hon hade prickat JSM-formen. I finalen för K22 100 meter var hon precis utanför pallen där tiden 12.33 gav en fjärdeplats. Wilma Rosenqvist från Malmö AI vann på 11.88.

På lördagen var det dags för ”Karros” huvudgren längdhopp och inför tävlingen hade hon chans att ta medalj.

– Jag hade flyttat ansatsmarkeringen flera gånger, då jag kom nära plankan i de tidigare hoppen, berättar hon.

Karolina Svensson under helgens tävlingar. Foto: Privat.

I sista hoppet slog hon till med nytt personligt rekord som mätte 6,08. Hon vann längdhoppstävlingen med två centimeters marginal före Filippa Rodrigues från Mölndals AIK. En glad ”Karro” klev högst upp på prispallen och kunde ta emot sitt JSM-guld.

Annons

Annons

– Det var mitt sista JSM, så jag är så nöjd att jag fick till det i sista hoppet, avslutar ”Karro”. Vid kommande helg är det debut på senior-SM i Borås och då finns det ytterligare en chans att förbättra det personliga rekordet och en framskjuten placering.

Karolina Svensson firar med medaljen. Hon bor numera i Sundsvall men kommer ursprungligen från Marieby. Foto: Privat.

En annan framgångsrik friidrottare från länet är Lovisa Ulvenstam från Östersunds GIF. Lovisa, som fyller 15 år i december, behärskar många grenar och valde att ställa upp i tresteg, 300 meter häck och 80 meter i F15 vid tävlingarna i Linköping.

Fredagen inleddes med F15 tresteg för Lovisa. Redan i andra omgången visade hon med resultatet 11.50 att hon var att räkna med längre in i tävlingen. I sista omgången drog hon till med 11.64 som räckte till ett USM-brons! En förbättring av det personliga rekordet med åtta centimeter. Ayla Hallberg Hossain, Turebergs FK, vann på personliga rekordet 12.36.

Lovisa Ulvenstam. Foto: Privat.

Bara 40 minuter senare var det dags för Lovisa att springa försök på F15 300 meter häck. Lovisa gick i mål som heatsegrare och därmed vidare till finalen på lördag kväll. Några av favoriterna till framskjutna placeringar i lördagens final tillsammans med Lovisa var Hammarby IFs Esther Sahlqvist.

Annons

– I finalen fanns inget att spara på, berättar Lovisa.

Annons

Det var full fart direkt. Ända fram till den femte av sju häckar låg Lovisa och en av de starkaste motståndarna Esther Sahlqvist från Hammarby IF precis lika, men det var Esther som hade mest krafter kvar de sista 60 metrarna. Lovisa kom tvåa in i mål på det nya personliga rekordet 44.16. USM-silver och en putsning med hela 57 hundradelar!

Lovisa Ulvenstam visar upp sina medaljer. Foto: Privat.

På söndagen sprang Lovisa igen och via försök och semifinal knep hon en fin sjundeplats i finalen i F15 80 meter med tiden 10.67.

Andra jämtlandsfriidrottare som visade framfötterna var Östersunds GIFs Hugo Wallberg och Trångsvikens IFs Ida Svedberg. Hugo satte nytt personligt rekord med 15.40 i P19 110 m häck tidigt på söndagsmorgonen. Han slutade femma i sitt försöksheat, som tyvärr inte räckte till final. Ida genomförde sitt första USM i karriären riktigt bra där hon gick vidare till semifinal i F15 80 m på tiden 10.99.

Ida Svedberg i den gröna dräkten. Foto: Privat.

Kommande helg är det tävlingar på jämtländsk mark igen, då Storsjöspelen går av stapeln på Hofvallen den 28-29 augusti.

Text: Fredrik Lindberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan