Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Ingeborg Hedman, Storholmsjö

Vår älskade mamma Ingeborg Hedman, Storholmsjö, har stilla insomnat i en ålder av 82 år. Mamma föddes i Handöl och växte upp i Näldens före detta pensionat som enda barn med föräldrarna Stina och Otto Jonsson.

Annons

Ingeborg var en duktig skidåkare och hade ett mycket bra bollsinne. Hon var en hejare på att plocka potatis, vissa gårdar ville absolut ha hennes hjälp när det var potatislov.

Efter realexamen i Östersund 1958 jobbade hon på Hosgården i Undersåker där hon ökade omsättningen i kiosken och bensinförsäljningen. Hennes glada och sociala sätt gjorde att många inklusive Erik Olof Hedman åkte dit. Han hade en egen kiosk men köpte något litet för att prata med henne. Det dröjde dock tio år innan de 1968 gifte sig. Redan tidigt började intresset för att jobba med människor, bland annat på barnkoloni.

En dag läste Ingeborg en annons om utbildning till ålderdomshemsföreståndarinna vid Svenska Socialvårdsförbundets utbildningsinstitut i Stockholm. För att söka utbildningen krävdes lanthushållsskola, vilken hon genomförde på Rösta.

Annons

Annons

1961 påbörjades studierna till föreståndarinna, en utbildning med praktik inom äldrevård, akutsjukvård och psykiatri på olika platser i landet. 1964 började hon som bitr. föreståndarinna på Ranågården. Stina förstod inte hur de kunde ge 25-åriga dottern den positionen men det var rätt kvinna på rätt plats skulle det visa sig.

Det blev 40 år i äldrevården med avbrott för barnafödande. Nils Olof kom 1970, Jon Erik 1972, Mattias 1975 och Kristina 1980. Hon tog god hand om familjen och särskilt maken hans sista år, då han blev allt sjukare.

1977 flyttade familjen från Nälden till makens släktgård Holmen i Storholmsjö. Där vårdade hon hans mostrar och såg till att byggnader renoverades. Efter några år följde arbete på Solbacka i Föllinge. Förmågan att leda personalen och hålla ihop de många aktiviteterna för de äldre var enastående.

Hon intresserade sig för mycket, hundar, hälsokost, växtfärgning, bärplockning, fiske, odling mm. Odling och krukväxter hängde med hela livet och vi minns ogräsrensning och vattning men även jordgubbar och tomater. Ingeborg var generös, hon lagade god mat och bakade, ofta till många. Allt hon gjorde skulle vara rejält, mycket och oftast involvera många människor.

Mamma höll alltid hemmet öppet. Hon tog emot sommarbarn, utbytesstudenter, hjälpte flyktingar och personer från samhällets skuggsida. Hon organiserade barnläger, söndagsskola, gudstjänster, hembygdsdagar och bjöd hem skolklasser. Hon hade god hjälp av maken och de personer hon engagerade och satte i arbete. Oavsett om det gällde hemmet, jobbet eller kyrkan gav hon allt och såg möjligheterna inte hindren.

Annons

Annons

En kollega sa: ”Ingeborg mår inte riktigt bra om hon inte får jobba så hårt att hon nästan stupar”.

1998 fick hon Parkinson och beskedet att hon inte skulle kunna skriva inom några år, det tog dock mer än 20 år innan hon behövde hjälp att skriva de 200 årliga julkorten.

Det var nog inte bara viljan att nästan stupa som höll henne i form. Den positiva inställningen i kombination med tron på Gud var kärnan. Tron och aktiviteter kring den var alltid en viktig del i hennes liv. Ingeborg var en sann ekumen som aldrig gjorde skillnad på folk. Hon var medlem i Storsjökyrkan och aktiv i Föllingebygdens kristna gemenskap.

Vi kommer ihåg mamma som en mycket omtänksam och givmild person som alltid månade om oss och barnbarnen. Det är med stor tacksamhet vi minns henne och allt vi kan lära av hennes ickedömande attityd och omsorg om medmänniskor.

Barnen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy