Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Försvaret och Östersund – regeringens satsning på nya regementen

Debatt
Debatt: Östersund välkomnar militären tillbaka!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Grytans läger i Brunflo.

Bild: Anders Olsson

Annons

Den 1 september 2021 är en historisk dag för Östersund. I dag återlämnar Östersunds kommun Grytans militärläger till dess rättmätiga brukare, Sveriges försvar. Tidigt nästa år startar Jämtlands Fältjägarkår sin verksamhet, och utbildningen av soldater på kontinuerlig basis kommer på nytt att vara förlagd till den gamla militärstaden Östersund.

Alliansen i Östersund har jobbat hårt och enigt med frågan, också tillsammans med oppositionen, under de gångna åren. För oss har det varit en självklarhet att Östersunds strategiska läge, såsom det beskrivits av Försvarsberedningen, motiverade en återetablering av försvaret i Jämtland Härjedalen.

Annons

Annons

Det var därför vi tog initiativ till att Östersunds kommun förvärvade Grytans läger när anläggningen såldes. Risken att ägarskapet i onödan skulle höja tröskeln för en återetablering var inget vi ville utsätta oss för, och det visade sig vara ett klokt beslut. När väl försvarsbeslutet var fattat i riksdagen kunde Östersunds kommun mycket snabbt erbjuda anläggningen till Fortifikationsverket, och nu tar de över nycklarna till lägret inför återuppbyggnaden.

Försvarsetableringen i länet är i första hand välkommen ur försvarspolitisk synpunkt. Att lämna en stor del av Sverige helt utan ytförsvar var inte en hållbar lösning.

Men också för staden och kommunen Östersund är sysselsättningstillfällen och långsiktig försvarsnärvaro välkommet. Försvarsetableringen blir en del av den positiva utveckling vår kommun är inne i, med stadigt ökande innevånarantal och kontinuerligt nya etableringar.

Alliansen i Östersund är glada över att kunna dra vårt strå till stacken för att se till att den positiva utvecklingen för Östersund fortsätter, och ska göra allt vi kan för att återetableringen av försvaret ska gå så snabbt och enkelt som möjligt.

Bosse Svensson (C), Pär Jönsson (M)

Stephen Jerand (KD), Pär Löfstrand (L)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy