Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: ViSK tror på en inkluderande kyrka i regnbågens färger

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

I Svenska kyrkan finns barnkonsekvensanalysen. Den innebär att alla beslut som fattas ska ses genom barn och ungas ögon. Svenska kyrkan är uppmanad att se vilka konsekvenser varje enskilt beslut har för kommande generationer. Det perspektivet genomsyrar allt som görs – vilka verksamheter kyrkan satsar på, vilka uttryck dessa tar sig, hur kyrkan talar och agerar, vad kyrkan visar och signalerar.

Ett medvetet hbtqi-arbete går hand i hand med barnkonsekvensanalysen. Det ger kommande generationer möjligheten att ta plats med hela sig – oavsett vem du älskar eller vilket pronomen du bär. Ett tydligt och klart regnbågsperspektiv är nödvändigt för att skapa en kyrka som är trovärdig, som visar att varje människa är älskad, att varje människa ryms.

Annons

Ett hbtqi-inriktat arbete strävar inte endast efter att inkludera samkönad kärlek utan omfamnar också varje människas rätt att identifiera sig själv. Svenska kyrkan har vigt samkönade par sedan 2009. Det är ett viktigt beslut som skänker stolthet och som manifesteras i orden: Störst av allt är kärleken.

Annons

Nu måste kyrkan fortsätta framåt för att också tydligt visa att transpersoner är inkluderade. RFSL rapporterar att unga transpersoner är utsatta och att pandemin har drabbat hårt. De mötesplatser som tidigare funnits har stängts ner och unga transpersoner är tvingade att leva i sammanhang där de inte kan leva fritt – i familjer och grupper som inte alltid accepterar och bejakar den process de befinner sig i.

Runt om i världen är hot den verklighet som unga transpersoner lever under och i Sverige finns idag flyktingar som tagit sig hit för att kunna leva hela liv utan att behöva förneka sin identitet. Vi vet att ett kärleksfullt stöd är livsviktigt för att unga transpersoner ska växa upp till trygga och stolta vuxna.

ViSK vill att kyrkan ska vara en plats där varje människa känner sig bekräftad, välkommen, sedd och älskad för den hen är.

ViSK vill att kyrkan ska fatta modiga beslut i en polariserad tid för att gå kärlekens och fredens väg. ViSK vill tro att kyrkan kan vara en trygg och fredad plats där varje individ ges möjlighet att våga bejaka sitt sanna namn. Där hbtqi-arbetet inte endast sker under Prideveckan varje sommar utan varje dag, hela året.

Annons

Som redskap finns Regnbågsnyckeln – en utbildning för medarbetare och förtroendevalda som fördjupar kunskapen kring normer, lagar och regler. Där var och en ges möjlighet att teologiskt fördjupa sig i hbtqi-perspektivet och finna metoder för en inkluderande kyrka som medvetet arbetar för att alla människor ska ges möjlighet att leva hela liv.

För Vänstern i Svenska Kyrkan :

Marie Svensson, Aspås

Catarina Antán, Stugun

Helena Åsasdotter Nord, Svenstavik

Camilla Öster, Svenstavik

Sonny Hoffman, Östersund

Christina Mellberg, Östersund

Jeannette Ek, Sveg

Mona Olofsson, Strömsund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan