Berlin den sjunde december 2017. På torget utanför ett av stans största varuhus pågår den berömda julmarknaden.
Kylan börjar krypa in på skinnet. Vi letar oss upp och ner i olika rulltrappor, förbi mat, kläder, teknikprylar och avdelningar med allt möjligt till en hylla där det går att köpa långkalsonger.
Egentligen är vi på väg att se fotboll på Berlins gamla olympiastadion.
Inga säljstånd, ingen stämning. Det känns ödsligt
När vi kommer fram visar det sig att den jättelika arenan i stort sett är folktom. Inga köer till biljettinsläppen. Inga säljstånd, ingen stämning. Det känns ödsligt, overkligt. Vi har ju sett fram emot en fotbollsfest.
På huvudläktaren är vi så få att pandemins allra strängaste regler för allmänna sammankomster utan vidare skulle vara uppfyllda.
Annons

Alhaji Gero under matchen mot Hertha Berlin på Olympiastadion. Foto: Besart Gerbeshi
Annons
Förklaringen är enkel. För hemmalaget Hertha Berlins fans är matchen mot ett okänt lag från en stad många inte vet något om långt upp i Sverige helt ointressant. Deras lag är redan bortspelat ur Europa League. Besegrade bland annat av ÖFK. Så de stannar hellre hemma i decembermörkret.
För Östersunds FK är det en historisk match

ÖFK på plats i Olympastadion. Foto: Besart Gerbeshi
Men det finns ett undantag. Värmen över stadion sprids från en fullsatt läktarsektion i ena stadionkurvan dit bortalagets fans fått tillträde. Den röda och svarta sektionen. Där finns folkhavet, festen och sången.

ÖFK:s fans på plats i Berlin. Foto: Besart Gerbeshi
För Östersunds FK är det en historisk match. Den sista i gruppspelet. Avancemanget till slutspel i Europa League är redan klart. ÖFK kan till och med vinna gruppen efter vinst hemma mot Hertha, två segrar mot Ukrainska Zorja Luhansk och oavgjort mot Athletic Bilbao.
Det som ibland kallas en fotbollssaga
Brwa Nouri missar en straff i slutminuterna. ÖFK mot klassiska Hertha Berlin slutar oavgjort.
I februari slog sedan Arsenal till med 3–0 i den första sextondelsfinalen i Östersund. I returen på Emirates Stadium i London veckans därpå vann ÖFK med 2–1. Med 5 000 Östersundsfans på plats för att se mötet mot världslaget Arsenal.
Annons
Annons
Det blev slutpunkten på ÖFK:s turné ute i Europaeliten. Det som ibland kallas en fotbollssaga.
I april slog ekopolisen till mot Östersundshems kontor
Två månader senare handlade historien inte längre enbart om fotboll.
I april slog ekopolisen till mot Östersundshems kontor, ÖFK och Daniel Kindberg som då både var chef för bostadsbolaget och ordförande i fotbollsklubben. Misstankarna gällde grov ekonomisk brottslighet.
Två år efter matchen i Berlin kom tingsrättens fängelsedom mot Daniel Kindberg och två andra misstänkta. ÖFK:s eget bolag Driftaren dömdes dessutom att betala en företagsbot.
Någon form av ekonomisk dopning
Nu vet vi att bakom ÖFK:s framgångar låg någon form av ekonomisk dopning. Frågan är om den var brottslig. På tisdag inleds nästa fas av den långa rättsprocessen i Hovrätten i Sundsvall.
ÖP:s reportrar Niclas Åkerström och Linda Hedenljung följer rättegången på plats dag för dag. De kommer liverapportera, sammanfatta de största nyheterna, berätta om nya vittnesmål och analysera vad som skiljer sig från domen i tingsrätten.
Huvudpersonen Daniel Kindberg sade i en färsk ÖP-intervju i torsdags att ”Oddsen för att vi blir fällda måste ligga på flera tusen”.
Annons
Berättelsen om otrolig glädje, stolthet och gemenskap
Annons
Historien om ÖFK både skakar om, inte bara oss här i Östersund och Jämtland utan många långt utanför länets gränser.
Det är berättelsen om otrolig glädje, stolthet och gemenskap som osannolika framgångar för ett idrottslag kan skapa.
Avslöjar vad som pågick i det fördolda
Men också om kommuninvånare som i Östersunds bostadsbolag misstänks ha förlorat miljontals kronor via bluffakturor. Om politiker som tappade kontrollen. Och om detaljer i den stora brottsutredningen som avslöjar vad som pågick i det fördolda.
Trots allt detta.
Brukar jag tillåta mig att tänka på den kylslagna kvällen i Berlin som ett av mina finaste ögonblick från ÖFK:s succéår.
När historien fortfarande mest handlade om fotboll.
Läs mer
Hans Lindeberg: Väg 321 – ett bra exempel på hur snålhet bedrar visheten