Annons

Annons

Debatt
Debatt: KD: Skärp straffen för vapenbrott

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hundförare med vapenhund och kriminaltekniker på plats innanför avspärrningarna vid Gamlegårdens Centrum i Kristianstad efter en skottlossning nyligen. Tre personer fördes till sjukhus med befarade skottskador.

Bild: TT

Annons

De senaste veckorna har skjutvapenvåldet i Sverige nått nya nivåer. En polis har mördats och två barn har blivit skottskadade. Sverige ligger i Europatoppen vad gäller dödsskjutningar. Utvecklingen i vårt land saknar motstycke.

Detta borde, tyvärr, inte komma som en överraskning. Det har skett över 1 000 skottlossningar i Sverige sedan 2018. 150 personer har dött och 400 skadats. Mer än 50 av dessa är helt utomstående från den kriminella miljön.

Rädslan för att hamna i de kriminellas skottlinje växer. Brottsoffren är fler än de som träffas. Mödrar förlorar sina söner. Syskon ligger på sjukhus. En dag kan det finns skotthål i fasaden utanför. Oskyldiga går inte säkra i de gängkriminellas Sverige.

Ska skjutvapenvåldet försvinna, så måste vapnen försvinna. Idag är får den som döms för ett grovt vapenbrott i genomsnitt två års fängelse. Det innebär att han är tillbaka på gatan efter ett år och fyra månader, när den villkorliga frigivningen räknas av straffet.

Annons

Kristdemokraterna anser att det är alldeles för kort tid. Vi anser därför att straffet för grovt vapenbrott ska höjas från två till fem års fängelse. Samtidigt borde maxstraffet höjas från dagens fem till tio års fängelse.

Annons

Synnerligen grovt vapenbrott borde höjas från dagens minst fyra till minst tio års fängelse och maxstraffet bör vara på lagens strängaste tidsbestämda straff, 18 års fängelse, till skillnad från dagens maxstraff på ynka sju år.

Den som tipsar polisen om var vapen finns bör kunna belönas med upp till 50 000 kronor. Att få bort vapen från gatan är den stora samhällsfrågan 2021. Det är sorgligt, men inte mindre sant för det.

Ebba Busch (KD) partiledare

Andreas Carlson (KD) rättspolitisk talesperson

Stephen Jerand (KD) kommunalråd Östersund

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy