Annons

Annons

Insändare
Insändare: Detta gäller för er cyklister

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Det är inte förbjudet att cykla på ett övergångsställe. Men följande gäller er cyklister, som uppenbart är omedvetna om eller struntar i gällande trafiklagstiftning: Tänk på att fordonsförare inte har någon väjningsplikt mot den som cyklar på ett obevakat övergångsställe.

Alltså, övergångsställen är till för gående. Till gående räknas även den som leder cykeln på övergångsstället.

För cykelpassager och -överfarter gäller: Vid obevakade cykelpassager ska fordonsförare anpassa hastigheten, så att det inte uppstår fara för cyklande som är ute på passagen. Cyklister och förare av moped klass II som kommer från en cykelbana har väjningsplikt när de korsar en väg. Det gäller även om det finns en obevakad cykelpassage.

Fordonsförare har väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten.

Annons

Alla ni cyklister som tror er vara Stålmannen eller -kvinnan: Tänk efter före! Innan ni med dödsförakt kastar er ut på övergångsställen, cykelpassager och -överfarter, utan tanke på att ni kan ställa till ett livslångt lidande. För er själva, men även för andra i en eventuell olycka inblandade.

Annons

Trafikreglerna gäller alla trafikanter. Är ni omedvetna om vilka lagar och föreskrifter som gäller, finns publikationer att ladda ner på transportstyrelsens hemsida. Om ni, mot förmodan, ger blanka fan i trafikreglerna, stanna hemma!

Andersson

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy