Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Krokom

Minnesord: Ragnhild Gotthardsson, Krokom

I en ålder av 91 år, gick frälsningsofficeren, major Ragnhild Gotthardsson ur tiden. Den 19 augusti befordrades hon till härligheten och lämnade en syster, syskonbarn med familjer, släkt, vänner och sin plats i Frälsningsarmén.

Annons

Ragnhild föddes i byn Pettersberg utanför Arvidsjaur i en familj där tre syskon fick en trygg barndom. Tidigt lärde sig Ragnhild värdesätta vistelser i skog och mark. Som åttaåring erbjöd hon sig vid en julgudstjänst i byskolan att läsa julevangeliet. Prästen tackade henne och sa: ”Gud välsigne dig flickebarn! Undrar vad du ska bli då”.

Den unga flickan funderade över livsåskådningsfrågor och tro. När Ragnhild slutat skolan flyttade hon till Arvidsjaur där hon arbetade som affärsbiträde. Hon började besöka Frälsningsarmén och sin omvändelse där beskriver hon i en artikel i tidningen Stridsropet. ”En ung skälvande människoplanta förvandlades och helades av den gudomliga kärlekens laserljus”. Därmed började ett hängivet och livslångt engagemang för Gud och medmänniskor.

Annons

Annons

Vid tjugo års ålder påbörjade Ragnhild sin utbildning till frälsningsofficer. Hennes första order som löjtnant gällde arbetet i Slite på Gotland. Många år senare återvände Ragnhild till Gotland för att leda Frälsningsarmén i Visby. Ledaruppgiften förde henne från Gotland i öster till Dalarna och Värmland i väster och vidare till ett stort antal orter i Norrlands kust- och inland.

Tillsammans med sin kamrat Britt-Marie Arnesen, som avled 2018, gladde Ragnhild många med bland annat sång och musik runt om i bygderna. Ragnhild Gotthardsson visade sina medmänniskor stor respekt och var mån om att den kristna gemenskapen gällde alla människor. Hon var ödmjuk och vänlig och talade aldrig illa om någon.

Fritiden tillbringade hon gärna i naturen där hon ägnade sig åt fiske och bär-och svampplockning, äventyr hon också tog med syskonbarnen på. ”De mina” kallade hon sina släktingar.

Saknar Ragnhild Gotthardsson närmast gör hennes syster Ragnvi Gotthardsson, syskonbarn med familjer, övriga släktingar och vänner i och utanför Frälsningsarmén.

Karin Larsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy