Annons

Annons

Insändare
Debatt: Låt inte högljudda minoriteter styra skogspolitiken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

Efter en stunds vistelse i grannlandet med intressanta arbetsuppgifter, fantastisk både brukad och skyddad natur och lite älgjakt hemma i värdetrakten, är det till slut oundvikligt att läsa alla inlägg i den infekterade skogsdebatten. Och med det den påstådda miljökrisen i nordiskt skogsbruk.

Jag tycker att just du ska ta en liten paus och titta dig omkring – hur skulle vardagen te sig om vi bytte ut alla hållbara produkter med skoglig härkomst som du har i din närhet? Ska frukostyoghurten komma i oljebaserad plast framgent, eller hur tänker vi oss att husen ska byggas, eller var kommer värmen ifrån, eller... ja, titta dig omkring och läs sen vad Danske Bank skriver i sitt nyhetsbrev:

”Men är det verkligen kris i det nordiska skogsbruket? Det är väl istället ett föredöme för övriga Europa och världen?

Annons

Nordiskt skogsbruk är väl en av ytterst få industriella verksamheter där man lyckats att uthålligt bruka en naturresurs? Detta tycker i alla fall den nordiska skogsnäringen.

Annons

Skogsbruket kan hänvisa till ett 'track record' som är svårslaget. De senaste 60 åren har man i Sverige lyckats med konststycket att öka den totala skogsvolymen med över 50 %. Samtidigt har man tagit ut hela den ursprungliga volymen två gånger. Det låter nästan för bra för att vara sant.

Under denna period har man i princip utrotat kemiska bekämpningsmedel i skogen. Man har blivit den i särklass viktigaste näringen för att behålla landsbygden levande. Årligen dragit in över 100 mdr kr netto i exportintäkter genom att såga trävaror till hus och koka massa till förpackningar. Man har utvecklat ett skogsbruk helt fokuserat på att maximera mängden sågtimmer.

Men genom att också ta tillvara på restprodukterna har man successivt lyckats tränga undan fossil olja i energisystemet. Detta har gjort att bioenergi från skogen i dag utgör drygt 30 % av Sveriges totala energiförbrukning.

Skogen och skogens produkter har etablerat sig som den i särklass största kolsänkan i Sverige.”

Annons

Med de här orden, och att vi också av Naturvårdsverket låtit oss förstå att vi skyddat biologisk mångfald på mer än målet 20 procent, så förstår jag uppriktigt inte vad vi behöver bråka om.

Jag är övertygad om att en majoritet av Sveriges befolkning fortsatt vill ha skogsprodukter från ett hållbart skogsbruk, både igår, idag och imorgon.

Därför tycker inte jag att vi ska låta högljudda minoriteter styra vår skogspolitik utan istället se till att vi i en bred politisk uppgörelse bestämmer att vi fortsatt använder den här fantastiska råvaran på både ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt

Annons

Fredrik Eliasson, skogsmästare och skogsägare i Mörsil, Åre kommun

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy