Annons

Annons

Debatt
Debatt: Föräldrar: Det råder kaos kring skolskjutsarna i Krokoms kommun!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Staffan Bjerstedt

Annons

Det kan räcka med en liten söt ekorre på andra sidan vägen för att katastrofen ska vara ett faktum. För den vinner alltid över en 7-årings impulskontroll, oavsett trafiksituation, eftersom en människas frontallob inte är färdigutvecklad före 25 års ålder.

Frontalloben styr bland annat vårt omdöme och impulskontroll. Vid 16 är den som regel så pass utvecklad att man kan börja övningsköra och vid 12 för att röra sig ensam i trafiken. Det berättar psykiatriker Elenor Öster. Med andra ord så är det inte möjligt för föräldrar att träna ett barn till trafiksäkerhet då barnet inte har en utvecklad frontallob. 

Det tycker dock Krokoms kommun. För i en kommun med stora delar landsbygd, med smala, oupplysta vägar och långa avstånd, där skolskjutsen har varit en av de stora trygghetsfaktorerna i bristen på mycket av den samhällsservice och infrastruktur som finns i tätorterna, så har den nu drastiskt förändrats.

Annons

Hur barnet tar sig till och från skolan har nu blivit ett föräldraansvar. Kommunen tycker att det är helt okej att låta barn gå på vägar utan trottoarer och väglysen, i snörök bland höga snöplogkanter och tung trafik, eller åka ensamma på bussar utan någon som kan ha koll på att de tar på sig bältet eller att det finns sittplatser för alla.

Annons

Det är en förändring som skett utan vare sig information eller kommunikation, eller ens en möjlighet att förbereda sig då detta stod klart för de flesta dagen innan skolstart.

Sedan 1 januari 2020 har Barnkonventionen varit svensk lag. I den tredje artikeln fastställs att vid alla åtgärder och beslut som rör barn ska det som bedöms vara barnets bästa beaktas i första hand. I artikel tolv fastställs att barn har rätt att höras i alla frågor som rör barnet.

Vi hävdar att Krokoms kommun kraftigt och tydligt har brutit mot detta i hanteringen av skolskjutsar inför årets skolstart. 

Just nu råder i stort sett kaos och det är omöjligt att förstå vad det är som händer och varför. Det är ohållbart. Vi söker svar och vi vill ha förändring. Vi bjuder därför in gruppledare från samtliga partier i Krokoms kommun tillsammans med ansvariga tjänstemän, barn- och utbildningsnämnden, Länstrafiken och media till ett möte i Nordannäldens bygdegård 22 september klockan 19. 

Annons

Vi förhåller oss till FHM:s rekommendationer och vill att deltagande anmäls senast måndag 20 september till krokomsvaxtkraft@gmail.com. 

Catrin Haglund, Landön 

Sandra Öhnstedt, Nordannälden 

Marcus Ejenstam, Nordannälden

Jennika Blad, Tulleråsen 

Christoffer Ek, Tulleråsen 

Mia Yri, Rödön

Markus Ernehed, Rödön

Annons

Lina Högberg, Rödön

Kristina Ledin, Aspåsböle

Henrik Hvilvald, Kroksgård 

Anna-Karin Haag, Dvärsätt

Helena Persson, Vaplan 

Magnus Bjurling, Kälen

Erika Sparrman, Stavre

Johan Olofsson, Västerstavre 

Anna Olofsson Frestadius, Västerstavre

Kristina Ernehed, Kälom

Susanne Kvarnlöf, Kaxås 

Sara Swedenmark, Övre Önet

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy