Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: S: Vi vill ha en öppen och välkomnande kyrka

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Marianne Stålberg (S).

Annons

På söndag har vi kyrkoval! Kyrkan har 5,8 miljoner medlemmar, varav 5 miljoner är röstberättigade. Tänk om alla dessa röstade, vilken stor kraft att i demokratisk anda utveckla och förnya, det skulle ge.

De grupper, som ställer upp i kyrkovalen kallas nomineringsgrupper. Vi socialdemokrater ställer upp som socialdemokrater, vilket betyder att vi arbetar med samma värderingar inom kyrkan, som i samhället för övrigt. Vi vill inte gömma oss med något annat namn.

Vill vi ha en öppen och välkomnande kyrka med en demokratisk struktur där alla behandlas lika oavsett om man är troende eller inte, medlem eller inte? Ja, det är självklart för oss socialdemokrater!

Det också självklart att vi även inom kyrkans arbete står upp för alla våra värderingar, kämpar mot all sorts diskriminering, kvinnors och mäns lika rättigheter. Samkönade par har numera rätten att gifta sig i kyrkan, men kan mötas av en präst som vägrar viga dem – så kan det inte vara, detta vill vi ändra på.

Annons

Annons

Tyvärr finns det nomineringsgrupper där detta inte är lika självklart, tex POSK och Frimodig kyrka. Vi vill dessutom hbtqi-certifiera församlingen för att visa att kyrkan är till för alla.

Även i kyrkan ska kvinnor ha rätt till de höga posterna och vi har världens enda kvinnliga biskop! Överhuvudtaget ska kyrkan vara en bra arbetsgivare, där diskriminering inte får förkomma.

De pengar vi medlemmar betalar till kyrkan ges tillbaka till oss i mångfald.

Församlingen bedriver ett framgångsrikt arbete för våra barn och ungdomar. Sedan 2013 ska alla beslut föregås av en barnkonsekvensanalys. Kyrkan har mötesplatser för föräldrar, barn och unga. Till exempel öppet kyrkis, verksamhet i första hand för små barn. Middag för ensamstående, där ensamstående med barn får träffas och bland annat diskutera föräldrarollen. Församlingen har barnkörer, 3-årig utbildning av unga ledare, öppen ungdomsgrupp med mera.

Inom diakoniarbetet utvecklar man ett arbetssätt, som gör att människor i utanförskap känner sig välkomna, inkluderade och delaktiga i församlingen. Vi har helt enkelt ett arbete, som innebär att församlingsborna följs från vaggan till graven. Det finns sorgegrupper, unga föräldrars grupper, det ges ekonomiskt bistånd, det görs hembesök, ordnas födelsedagsfester, julfirande. När kommunen brister, ställer kyrkan upp!

Kyrkan finns på sjukhuset både för de sjuka och deras anhöriga liksom på Trygghetens Hus och Campus.

Annons

Värmestugan, ett initiativ, som vänder sig till de mest utsatta, där det erbjuds något att äta, sköta sin hygien, få kontakt med myndigheter, samtal för att stötta och få hjälp med att avstå från alkohol- och tablettmissbruk.

Annons

Det här är bara en summarisk genomgång av vår församlings arbete, vi har också en stor kulturell verksamhet. Flera mycket duktiga körer, som ges oss många härliga konserter. En del av kyrkoavgiften går också till att bevara Östersunds kyrkobyggnader och begravningsplatser – Gamla kyrkan, invigd 1846, kommer att få en utvändig renovering. Så att bevara vårt gemensamma kulturarv är ett annat viktigt arbete, som också betalas av kyrkoavgiften.

Tyvärr ha pandemin gjort att vi inte kunnat besöka våra kyrkor under en längre tid, men nu går det också bra och det längtar jag efter. Vi har duktiga präster, som predikar, så man förstår bibeltexten på ett helt annat sätt än förr. Man får något att gå hem och fundera över. Vi har sång och musik, som gör att gudstjänsten blir en stund för vila och reflektion.

För mig är det självklart att rösta på socialdemokraterna på söndag, då vet jag vad vi får om vi blir många.

Vill du kan du dessutom kryssa tre namn på listan.

Marianne Stålberg (S) kandidat till kyrkofullmäktige i Östersunds församling

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan