Annons

Annons

Debatt
Debatt: Partierna måste ta ansvar för vårt skenande klimat

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Nu är det ett år kvar till riksdagsvalet, och de politiska partierna håller på att formulera vallöften och en ny politik för kommande mandatperiod.

Sommarens väderhändelser världen över och den senaste rapporten från FN:s klimatpanel visar tydligare än någonsin att vi befinner oss i ett skenande klimat. En miljon djur- och växtarter riskerar att slås ut, varav många inom de närmaste decennierna, enligt FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald.

I detta läge krävs riksdagspartier som tar ansvar för de kriser som vår planet befinner sig i. Det är dags för en politik som förbjuder fossila bränslen och sätter stopp för artutrotningen.

När temperaturen stiger kommer levnadsvillkoren för människor, djur och ekosystem påverkas kraftigt och vissa platser på jorden blir obeboeliga. Vattenförsörjningen hotas och möjligheterna att odla mat riskerar att allvarligt försämras, sjukdomsspridningen öka och direkt hetta, översvämningar, havsnivåhöjning förstärkas.

Annons

Samtidigt kan helt avgörande ekosystem kollapsa, såväl på land som i våra hav.

Annons

Det har tagit alltför lång tid för politiska beslutfattare att ta det ansvar som krävs och nu är läget akut. Naturskyddsföreningen, Sveriges största miljöorganisation med mer än 200 000 medlemmar, anser att två frågor är särskilt brådskande för den svenska riksdagen att ta tag i.

1. Förbjud fossila bränslen. De styrmedel som finns på plats är långt ifrån tillräckliga för att få till den utsläppsminskning som krävs för att möta den akuta klimatkrisen. Nu krävs tydlighet och politisk handlingskraft för att komma bort från fossilberoendet och minska utsläppen på allvar.

Ett viktigt steg är att snarast besluta om ett förbud mot fossila bränslen från 2030. Ett sådant beslut skulle ge företag, privatpersoner och politiken ett tydligt slutdatum att förhålla sig till. 

2. Stoppa förlusten av skogens arter. I Sverige är över tusen arter, för vilka skogen utgör en viktig livsmiljö, hotade. Ändå fortsätter naturskogar att kalhuggas och omvandlas till artfattiga trädodlingar. Stora förändringar krävs för en friskare skog. Hela skogsbruket måste göras om från grunden. Det kräver bland annat satsningar på kontinuitetsskogsbruk, begränsad hyggesstorlek och förbud mot miljö- och klimatskadliga brukningsmetoder.

Annons

För att hejda klimatkrisen och förlusten av arter kommer det att krävas att våra politiska företrädare tar dessa kriser på största allvar och agerar nu. Det kommer att behövas helhetslösningar, där klimatåtgärder, åtgärder för att bevara biologisk mångfald och en cirkulär och hållbar samhällsekonomi flätas samman.

Annons

Inför riksdagsvalet om ett år förväntar vi oss att samtliga riksdagspartier tar ansvar för att formulera en politik, inte bara för kommande mandatperiod, utan för den framtid som barn och unga nästan slutat hoppas på.

Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen

Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy