Annons

Annons

Insändare
Insändare: Markera mot hat och rasism

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Auschwitz Birkenau koncentrationsläger.

Bild: TT

Annons

Om en månad samlas representanter från 80 länder och internationella organisationer i Sverige för att delta vid Remember ReAct – Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, som regeringen tagit initiativ till.

De skriver bland annat: ”Genom att minnas de som mördades i Förintelsen, vad de hette och det vi vet om deras liv, gör vi motstånd mot hatet.”

De offer som jag minns av rasismen är föräldrarna till min jämnåriga lekkamrat. De hade kastat över henne som spädbarn till en kristen familj utmed vägen när de i kolonn fördes till stationen för att vidarebefordras till utrotningslägren.

Ingen visste min kompis riktiga namn, ingen visste hennes riktiga födelsedatum och efter kriget adopterades hon av ett barnlöst judiskt föräldrapar.

Jag växte upp med henne, hennes adoptivföräldrar och deras judiska vänner och bekanta, några av de få överlevarna i Anne Franks hemstad. De utgjorde miljöer där politiken spelade en central roll.

Annons

Liksom den stora judiska majoriteten innan kriget var alla övertygade antisionister och insåg det reaktionära i att vilja stifta ett nationellt judiskt land på ett område där det bodde ett annat folk. Jag minns en av dem som hade försökt delta i att skapa en nation där judar kunde vara likvärdiga medborgare i Palestina, när han berättade varför han ansåg att detta var dömd att misslyckas.

Annons

Även om judar utgjorde den största enskilda gruppen av de som omkom i koncentrations- och arbetslägren var de mindre än hälften av totalen och antisemitismen var bara en av de rasistiska och politiska tankarna genom tiderna bakom förintelselägrens tillkomst. 

Jag vill avsluta med regeringens upprop till alla världsmedborgare via Remember ReAct – Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen: ”Var och en av oss har ett ansvar för att markera mot hat och rasism. Gör din plikt. Bidra med din del. Stå på rätt sida av historien.”

Kick Leijnse, överlevare, prosemit, antisionist

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy