Annons

Annons

Debatt
Debatt: Supportrar: Vart är Östersunds Fotbollsklubb på väg?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Linda Hedenljung

Annons

Östersunds Fotbollskubb engagerar och entusiasmerar i normala fall som inget annat i Jämtland Härjedalen. Vi är många som tillsammans satt på skidstadion, vallfärdade till London eller satt och grät till en kulturshow där så många individer kopplade till klubben bjöd oss alla på sin sårbarhet.

De senaste åren har varit väldigt stormiga. Turbulens är vanligt förekommande i föreningar i allmänhet, men i elitföreningar i synnerhet. Tyvärr blev turbulensen efter bytet av ordföranden 2018/2019 enorm och det påverkade såväl klubben som sponsorer, medlemmar och fans.

Många hade dock stora förhoppningar att turbulensen skulle få ett slut i och med den nya styrelsens tillträde 2020. Förväntan var att styrelsen skulle fortsätta driva en förening som genomsyrades av allt det goda arbete klubben förknippades med.

Annons

Besvikelsen och uppgivenheten är nu därför stor när vi cirka 18 månader senare kan konstatera att styrelsen misslyckats med att engagera och entusiasmera. Öppenhet och transparens var nyckelord på årsmötet 2020 men ändå omgärdas klubben ständigt av illavarslande nyheter och rykten.

Annons

Frågorna har varit många, men svaren har oftast uteblivit eller varit slingrande, det senaste beviset på detta är när klubben inte ens kan kommunicera vad som hänt eller vad som väntar för ”time outade” Amir Azrafshan. Riktkursen för föreningen har inte kommunicerats. I dagsläget går klubbens verksamhet, i flera avseenden, tvärtemot beslutad vision och målsättning. Publiksiffror, sponsorer och övrigt engagemang bekräftar sorgligt nog detta.

Vi alla brinner för klubben.

Vi alla vill fortsatt se att Jämtland är representerad i Svensk Elitfotboll.

Vi alla vill fortsatt se en klubb som vågar sticka ut och vågar vara annorlunda.

Vi alla vill ha en klubb som inkluderar, inte som exkluderar. Vi alla vill ha en klubb att vara stolt över.

Vi är INTE stolta över att ÖFK inte längre engagerar sig i samhället, inte längre har ett integrationslag, inte längre har Younglings, inte längre har Team 12-17. Om ÖFK saknar förankring i samhället dör engagemanget för ÖFK bland dessa målgrupper – och bristande engagemang leder till klubbens död.

Annons

Vi är INTE stolta över att ledningen i ÖFK inte vill att fansen i sina forum ska få diskutera ÖFK. Fotboll är åsikter och känslor och utan detta är fotbollen ingenting. På en match med 8000 åskådare finns det 8000 olika åsikter och enormt många fler känslor. Detta måste få finnas och få diskuteras, inte bestraffas och bannlysas. Vi märker nu att diskussionerna sakteligen avtar. Utan engagemang – ingen fotbollsklubb.

Annons

Vi är INTE stolta över de sportsliga resultaten eller kommunikationen runt detta. Vi har full förståelse för tuff konkurrens och att resultat kan variera. Den djupa svacka a-laget visat 2021 har inte varit temporär, men ändå har man undvikit att konkret berätta hur man jobbar eller vad man gör för att förbättra och förändra. Man misslyckas helt med att skapa något för oss supportrar, sponsorer och andra intressenter att tro på – vilket visar sig i bristande engagemang och utan engagemang är klubben död.

Det är många av oss som kontaktat ledningen i ÖFK med synpunkter, önskan om möten, information och öppenhet. Gensvaren och hanteringen av våra frågor har i stort sett uteblivit, vilket är sorgligt då vi gärna önskar ha en öppen dialog och kommunikation.

Annons

Vi betvivlar inte att styrelsen har lagt ner tid, men vi tvivlar på att människorna och sammansättningen i styrelserna är rätt personer att leda klubben till att vara den klubb som vi önskar.

Vi upplever brist på innovativitet, proaktivitet, lyhördhet och ödmjukhet, samt att en stor portion av prestige spelar in på hur klubben nu styrs. Detta är inget som kommer utveckla klubben, snarare förstärka en upplevd avveckling.

Vi vill att ÖFK ska vara en levande klubb, en familjär klubb och en klubb som är eljest. Vi har kan inte se att nuvarande ledning har kapacitet att styra ÖFK i ovan nämnda riktning.

Vi uppmanar ledningen att ta till sig av våra synpunkter och använda tiden fram till årsmötet för att förbättra situationen.

Annons

Vi vill samtidigt uppmana valberedningen, föreningens livsviktiga funktion, att inför kommande årsmöte göra ett grundligt och genomtänkt arbete. Det grundliga och genomtänkta arbetet innefattar, som vi ser det, inte att låta sig påverkas av en förargad sponsorgrupp där pengar kan användas som påtryckningsmedel för att få in ”rätt” personer i styrelsen.

Att eventuellt villkora sponsring mot platser i styrelsen är oacceptabelt, företag som sponsrar ÖFK bör göra det på grund av vad klubben står för och för det värde som elitfotboll ger regionen.

Annons

Vidare bör valberedningens arbete vara att sätta sig in i vilka visioner och målsättningar klubben har (dessa finns beskrivna i både bokformat och digitalt) och därefter hitta kandidater som man tror passar in och som kan driva klubben i förhoppning att uppnå uppsatta mål. Finns det inom valberedningen misstanke om svågerpolitik eller nepotism gentemot sittande ledning bör det givetvis åtgärdas i god tid innan arbetet påbörjas.

Vision och målsättning är bestämd och beslutad av medlemmarna. Det har varit, och är, otydligt hur nuvarande styrelse bedrivit sitt arbete, dock har mycket av arbetet upplevts verka i rak motsats mot det som av medlemmarna beslutats.

Om sittande styrelse planerar eller har avsikter att inte arbeta i enlighet med det som beslutats, hade det varit önskvärt med ett extra årsmöte där ändrad vision och målsättning kunnat föreslagits. Nu står många oss som levande frågetecken och undrar samtidigt om det funnits en annan agenda.

Annons

Att misslyckas är inget onormalt eller konstigt, men att inte ens försöka är oförståeligt. När kritik väl nått fram har gensvaret varit att det ska ”hända”, men tyvärr har ännu inget hänt.

Slutligen, Östersund och Jämtland är en liten stad/region. Ingen vinner på konflikter, att uttrycka åsikter är inte att önska ha en konflikt – detta bör alla vara införstådda med. Om ÖFK ska ha ett lag i svensk elitfotboll måste Norraste Stå vara fylld av Falkar och ungdomar. Östra och Västra läktaren fylld med årskortsinnehavare, sponsorer och enstaka biljettköpare. Bortastå fylld av bortafans som med alla medel vill att våra motståndare ska segra.

Annons

Det är fotboll, det är vad vi älskar och det är det vi alla vill ha!

Vi har inte råd med en delad stad. Det vi dock har råd med är att ta oss tid att diskutera, debattera och föra fram och lyssna på åsikter – så att vi tillsammans blir bättre. Misstag kommer att göras – frågan är bara hur vi reagerar på dem.

För en förändring och för en bättre tid framför oss:

John Öhrnell

Marcus Boije

Lars Brandelius

Markus Lindberg

Anders Ringfelter

Olov Stener

Johanna Lindberg

Petter Stugvard

Jörgen Didriksson

James Goucher

Bernt Johansson

Peter Boije

Annons

Niclas Sundström

Jörgen Nilsson

Johan Eriksson

Gunilla Hedin

Jan Hansson

Mikael Ljungqvist

Åke Bergström

Martin Axelsson

Johan Dillner

Niclas Gradin

Joel Sjölund

Arne Svanfeldt

Tomas Nyqvist

Johan Fridlund

Annons

Bo-Helge Persson

Carina Molin

Lillemor Fridlund

Werner Singha Carlsson

Håkan Borgsten

Lena Johansson

Bengt Nilsson

Bertil Helander

Tobias Andreasson

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy