Annons

Annons

Insändare
Insändare: Är trottoaren verkligen till för cyklisterna?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

När jag var ung fick jag lära mig att det inte var okej att cykla på trottoaren – trottoaren är till för fotgängare. Jag lärde mig även att man ska cykla på höger sida av gatan.

Gäller detta inte längre? Vet inte hur många gånger jag mött cyklister, gärna i bredd, som far fram som galningar på trottoaren och förväntar sig att jag som går där ska hoppa ur vägen.

Jag har en viss förståelse för att yngre barn inte ska cykla på gatan (ja, en del barn jag har sett är i och för sig alldeles för unga för att cykla ensamma i trafiken överhuvudtaget), men det är inte bara barn det här gäller.

Jag räknade antalet trottoarcyklister när jag gick till jobbet, en sträcka på knappa två kilometer. Jag mötte totalt nio cyklister, varav en var ett barn, och en vuxen som cyklade på gatan – på vänster sida. Övriga sju cyklister, vuxna människor, kom alltså farande på trottoaren, i en rätt hög hastighet. Två tjejer cyklade i bredd så jag fick kliva ut i gatan. Övriga lyckades jag parera genom att gå så långt åt sidan jag kunde.

Annons

Annons

Observera att det inte var på en trottoar där det finns cykelbana – det var en rätt smal trottoar på en gata som inte är huvudled och den är inte jättetrafikerad heller.

Finns det en ny lag som säger att trottoaren är till för cyklister, eller vad är det frågan om?

Fotgängare

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy