Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vad hände med habiliteringen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Sedan drygt ett år tillbaka existerar ingen habilitering för personer med funktionsvariationer i Jämtland och Härjedalen. Det förvånar mig att det varit så tyst om den saken då både kommunens habilitering och regionens vuxenhabilitering är stängda för dem.

På deras boenden finns ingen specialutbildad personal med kunskap om autismliknande diagnoser, vilket är nödvändigt när problem och konflikter uppstår. Att försöka prata med kommunen om detta har varit lika lönlöst som att sitta och prata med väggen här hemma, så det har jag avslutat helt. Sådana här saker förstår bara den som sitter i samma båt och har egen erfarenhet av att leva med det i sin närhet.

Tidigare hade man gott hopp om framtiden för det fanns alltid lösningar på problemen, men nu har samhället vänts upp och ner och det finns inte längre någon hjälp någonstans att få utan man kör hela tiden huvudet in i väggen oavsett vad det gäller.

Annons

Inte underligt att man blir bitter mot både politiker och samhället i övrigt. Politikerna fattar ju ingenting av vad detta handlar om för gjorde de det så skulle de inte förstöra våra liv för oss. För det är vad de har gjort.

Annons

Under barn- och ungdomsåren fungerar allt bra tack vare barn- och ungdomshabiliteringen, men efter utskrivningen därifrån rycks all trygghet undan, och de lämnas åt sitt öde och får klara sig bäst de kan. Då ska de plötsligt klara allt på egen hand; både ekonomi, ordna jobb och bostad och så vidare.

Men varken de eller vi kan trolla med knäna. Det krävs åratal av träning innan de klarar att bo själva, hantera sin ekonomi med mera. De har inte samma förutsättningar som oss andra även om folk gärna vill tro det. Inte samma förutsättningar och inte samma rättigheter som oss andra, så det går inte att jämföra.

Det är kommunen som har ansvaret för LSS, men de skyller ifrån sig på regionen. Regionen säger att kommunen inte kan skylla ifrån sig ansvaret och följden blir att ingen av dem tar emot en vårdsökande. De har hamnat mellan stolarna.

Detta är skandal! Vi lever i Sverige år 2021! Det här är det samhälle vi lever i som våra politiker har skapat! Så ser verkligheten ut. Här i Jämtland Härjedalen har man urholkat LSS och tagit bort stöd och service som de enligt LSS lagen har rätt till.

Annons

Hur ska det bli i fortsättningen? Ska det bli ännu sämre och urholkas ännu mer? Hur ska det gå för dessa stackars personer och deras behov när ingen vill ta ansvar för dem? Som anhörig vill man helst inte ens tänka på morgondagen man ryser vid blotta tanken.

Nära anhörig

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy