Annons

Annons

Debatt
Debatt: Hyresgästföreningen: Ge hyresgästerna möjlighet att påverka sitt boende

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bostadsbolaget Östersundshem ska genomföra ett stort renoveringsprojekt.

Bild: Linda Hedenljung

Annons

Allmännyttiga Östersundshem ska genomföra sitt största renoveringsprojekt någonsin, som omfattar 2 600 lägenheter och spänner över en tioårsperiod. Detta kommer att ha en stor påverkan på de hyresgäster som bor i dessa lägenheter. Stora projekt ställer stora krav på inflytande för hyresgästerna.

Enligt Östersundshem kan hyran efter renovering för vissa lägenheter höjas med 50 till 70 procent. Östersundshems ägare och ledning får gärna stanna upp ett ögonblick och tänka efter vad en motsvarande höjning skulle innebära för deras egen privatekonomi.

För många hyresgäster kommer följden av en sådan hyreshöjning tyvärr bli att de inte har råd att flytta tillbaka igen. Som allmännytta har Östersundshem ett stort ansvar för människors boendesituation och även om ingen bokstavligen kommer att hamna på gatan är det ett stort ingrepp i en människas liv att mot sin vilja tvingas lämna sitt hem.

Annons

Många oroliga hyresgäster har också hört av sig till Hyresgästföreningen, några upprivna, andra direkt förtvivlade. Det är inte så konstigt, det är ju just människors hem vi pratar om. Hemmet tillgodoser människans mest fundamentala behov, det är där vi känner oss trygga, där vi vågar ta sats och där vi landar mjukt.

Annons

Visst, många av de aktuella fastigheterna behöver renoveras. Men, detta kan göras på olika sätt, i olika omfattning och till olika kostnad. Människor måste ges möjlighet att påverka kvaliteten på och utrustningen i sitt eget hem och därmed också hyran.

Vi hoppas att Östersundshem inser detta och kommer att erbjuda flera nivåer av standardhöjning i lägenheterna, där den lägsta nivån ger lägst hyreshöjning, och gärna också en stegvis trappning av den nya, högre hyran.

Anne-Christine Strömberg, ordförande Hyresgästföreningen Storsjöbygden

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy