Annons

Annons

Insändare
Insändare: Varför denna aggression kring övergångsställen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Det enklaste och mest vänliga sättet är att vi alla tar hänsyn till varandra, som i detta fall – när man ska passera ett övergångsställe.”

Annons

Ödmjukt svar till bland annat ”Är trottoaren verkligen till för cyklisterna?” (20 september)

Jag förundras över den aggression som skapas hos fotgängare, cyklister och bilister i relation till att ta sig över ett övergångsställe och då framför allt när det gäller vem som har företräde!

Det är uppenbarligen ett trätoämne där man intar en dogmatisk attityd och håller fast vid denna. Det enklaste och mest vänliga sättet är att vi alla tar hänsyn till varandra, som i detta fall – när man ska passera ett övergångsställe.

Jag vet att jag som bilist ska iaktta försiktighet när jag närmar mig ett övergångsställe och jag vet också cyklisters skyldighet, men jag skulle aldrig kunna leva vidare med vissheten av att ha kört på en cyklist bara för att markera att jag som bilist har företräde.

Annons

Jag kan också tycka att det är konstigt att jag som bilist inte har skyldighet att lämna företräde mot en oskyddad trafikant, som en cyklist ju ändå är! Jag som bilist har genomgått en säkerhets- och körutbildning där jag lärt mig att visa hänsyn och omdöme vid framförande av motoriserat fordon (bil), och jag torde därigenom ha en högre grad av kunskap jämfört med ett antal cyklister utan körkort. Det vill säga jag (bilisten) borde vara den ”vuxne i rummet” vad gäller hur man uppför sig i trafik.

Annons

Det finns vettvillingar både bland bilförare och cyklister och just därför bör man närma sig ett övergångsställe med försiktighet och ha god visuell koll på vilka som finns i direkt anslutning till korsningen.

Jag kan också passa på att tycka till om de cykelöverfarter som finns i Östersund. Jag anser att man bör satsa på planskilda korsningar som man egentligen borde gjort om man tänkt till vid övergången till järnvägen vid Badhusparken. Varför prioriterar man en överfart vid järnvägsstationen (till Storsjö Strand) före den övergång som är vid Badhusparken, och som har så mångdubbelt fler personer som frekventerar den?

Som avslutning kanske det är läge att damma av Birgit Friggebos klassiska ”Nu tar vi varandra i hand och sjunger ”We shall overcome”.

Annons

Bilist med ansvar över sina medmänniskor

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy