Annons

Annons

Debatt
Debatt: LRF: Vi har inte tid med polariseringen och tjafset i skogsdebatten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Greta Thunberg ska inte längre behöva stå på barrikaderna för att vi ska öppna våra ögon. Forskningsresurser ska inte läggas på att övertyga oss om att klimatförändringarna är ett faktum – vi vet att läget är kritiskt och vi vet att det krävs förändring och handlingskraft med lösningar i fokus.

Sverige och Jämtland har förträffliga möjligheter att ta täten i det arbete som behöver göras – vi har förutsättningar för bra energiproduktion, vi har en matproduktion som ligger i framkant i världen och vi har ett skogsbruk som i generationer byggt välstånd och klimatnytta samt som ger oss produkter som kan konkurrera ut de fossila.

Tyvärr ägnas allt mer tid åt att hantera attacker och vilseledande påståenden än åt att faktiskt göra något åt det akuta läget. Debatten har drivits till en aggressiv polarisering med följden att det hållbara skjuts i sank och istället behöver energi läggas på att försvara sig.

Annons

Vi har redan sett det ske på livsmedelssidan där drevet mot bönder pågått alldeles för länge – organisationer, tidningar och till och med statlig tv vinklar information och eldar på polariseringen och där sanningen är underordnad en eldig debatt. Metoder som används mot lantbruket sprider sig nu till skogsbruket där debatten tagit samma otrevliga vändning.

Annons

Dialog och framåtriktade ambitioner med målet att förse Sverige och världen med förnyelsebara råvaror har helt kommit bort när de statliga medierna riktar drevet mot skogsägarna. Det eldar på svansen som sågar ner jakttorn, hotar skogsarbetare och förstör deras maskiner.

Lika lite som jag får såga sönder byggnadsställningen om grannen bygger ett garage som jag inte gillar, får man bryta sig in hos bönder, förstöra skogsmaskiner eller hota på sociala medier eller till barnen på skolan. Vi har system för överklagan och politiska system för att förändra – anarki och våld är inte en del av dessa!

Polariseringen leder till ekonomiska konsekvenser både för den enskilde och samhället, då skogen står för det absolut största nettot till statskassan: det finansierar förskoleplatser, äldreboenden, vägar och tjänstemän på våra myndigheter – skogen har byggt vårt samhälle och fortsätter att bygga det både med trä och pengar.

Annons

Vi skogsägare vill fortsätta utveckla skogsbruket och all forskning visar att vi är på väg åt rätt håll!

Men mest allvarligt är konsekvenserna för vår jord och vårt klimat. Vi måste byta fossila råvaror mot förnyelsebara och ändå finns röster som vill förhindra denna omställning. Och vem är det som tjänar mest på att skogsbruket förhindras? Jo, oljeindustrin! Om vi inte kan använda skogen till omställningen blir vi fortsatt oljeberoende.

Vi har inte tid att tjafsa i sandlådan medan oljeflödena fortsätter i bakgrunden. Skogsägarna och skogsbranschen är redan på bollen och jobbar allt vad vi kan med att bidra med vår del av lösningen till klimatproblemet.

Annons

Vi välkomnar en reko och lösningsfokuserad dialog i arbetet med att konkurrera ut de fossila alternativen – för det är allas vår viktigaste uppgift!

Lars Ahlin, regionstyrelseordförande LRF Jämtland

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy