Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Svar: Kör man bil bör man ha en smula ödmjukhet inför cyklister och fotgängare

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Svar på ”Alla trafikanter har skyldigheter – inte rättigheter” (23 september)

Jag läste ditt svar, försökte tolka din andemening och tror mig förstå att du enbart betonar individens lagliga ansvar vid framförande av framför allt cykel.

Annons

Det jag däremot vill betona är att det lagen säger och det individen gör behöver inte alltid vara synkront – det vill säga det är möjligt och eventuellt troligt att majoriteten känner till ”lagen X paragraf Y”, men att man ändå agerar utifrån ögonblicket.

Annons

När det handlar om cykel i trafik är det dock inte orimligt att många cyklister inte har genomgått någon cykelutbildning (nu pratar vi om allt från barn och uppåt, plus vuxna, yngre och äldre) och därigenom inte har vår breda kunskap kring sin skyldighet, utan de cyklar gladeligen från A till B bara för att förflytta sig.

Till skillnad från cyklisterna har varje (100 procent) av alla lagliga bilförare (de med giltigt körkort) genomgått en körutbildning som har evaluerat bilföraren, dels genom ett teoretiskt prov och dessutom genom ett praktiskt körmoment där man bedömt lämpligheten i dennes kunskap.

Detta körkort är därför en garant för att den som framför ett fordon har kunskap om säkerhet, omdöme och kunskap i att framföra ett fordon. Jag är själv bilist (cyklar aldrig eftersom jag är lat) och känner mitt ansvar för mina medmänniskor som också befinner sig i min närhet när jag transporterar mig.

Oavsett alla paragrafer i diverse lagar så står vi slutligen inför det humana ansvaret inför våra medmänniskor, och om man då framför ett fordon med en vikt på långt över 1 ton, så bör man ha en ödmjuk attityd även om man reagerar på att cyklister och fotgängare agerar spontant negativt och ”slänger sig” rätt över övergångsstället.

Jag tror att med en smula ödmjukhet, och med en lagom dos av ”jag vet bäst för jag kan alla lagar utantill”, så kommer det att fungera smidigare i trafiken!

Med vänlig hälsning

Bilist med ansvar för sina medmänniskor

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy