Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Minnesord: Birgitta Mårtensson, född Hermansson, Kall och Dödre

Första flickan i familjen, Birgitta, föddes 1944-09-28 på Idrottsgården i Kall, 4 år efter Lars. Familjen bestod även av tre åtta år äldre bröder, Kristian, Sivert och Stig, samt kompletterades 1950 av två flickor, tvillingar.

Mamma och pappa levde i harmoni och de flyttade in i ett eget nybyggt hus 1946. Vår goda fysik har vi fått från dem. Mamma och pappa uppmuntrade flit i skolan, idrottande och våra äldre bröder var våra idoler. Vi var en läsande arbetarfamilj. Alkohol fanns inte i huset. När Märit och Margareta föddes fick Lars ta passningen av dem. Mamma hade deltidsjobb och pappa jobbade borta. Birgitta tog över ledningen för tvillingarna, när Lars längre fram började på ÖPR, realskolan i Östersund.

Annons

Annons

Vårt hus och vår tomt var rätt miljö för Birgitta och barn att växa upp i. Att åka kälke i backarna och ta de första stegen på skidor. Birgittas teknik och grundstyrka utvecklades hela tiden. Hon tillhörde de bästa i länet både på skidor och löpning, medeldistans, med segrar både som junior och senior.

Birgitta var ledare och vallare, när Kall 1966 vann yngre junior-SM i stafett på skidor med Märit och Margareta samt Eva Ohlsson i laget. Detta finns med i krönikan ”Från Haldo till Anna-Carin”, liksom ”Birgitta länsbäst på 800 meter”. Där beskrivs syskonen som ”en av länets bästa idrottsfamiljer”. De är svårslagna konstateras. Birgitta lade ned sin idrottssatsning och lade tiden på utbildning. Rätt tyckte hon fortfarande. Birgitta blev ”utbyteslärare” i USA efter utbildningen. Saknar ord, fantastiskt!

På morfars mark byggde Birgitta en trevlig stuga vid ”Tjärna”, Klövsjö.

Hon träffade Robin och föll för honom och Dödre. De gifte sig ute, byggde stenaltare på ”Movolln”, Kall. Det var fest där och det blev fest i Dödre, när de fick tre barn och tre barnbarn. Birgittas största glädje var Lisen, Erik och Oskar. Hon var stolt och glad över Lisens skrivande, och visade prov.

Det blir mycket tråkigt och konstigt att inte se Birgitta på skidor kommande år, hon saknas!

Syskonen

Annons

Annons

Till toppen av sidan