Annons

Annons

Annons

Frida Demervall

ledare centerpartistisk

Frida Demervall
Frida Demervall: Skäms Sverige – att utvisa treåriga Tim borde vara olagligt

Det skär i hjärtat och ögonen tårar sig när jag skriver den här texten. Hur kan vi i Sverige tillåta att en treåring tas från den enda familj han känner och utvisas till ovissheten i ett annat land?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Annons

Jag läser rubriken och det känns som att jag fått en hink med kallt vatten över mig; Tim var bara 11 dagar när han omhändertogs – nu ska han utvisas ensam till Nigeria.

Jag behöver egentligen inte läsa innehållet för att veta att det här är fel, så oerhört fel.

Sedan Lilla hjärtat, eller Esmeralda som hon hette, dog i januari 2020, har frågan om vårt rättssystems bristande barnperspektiv aktualiserats. Esmeralda var knappt tre år när hon togs från sitt familjehem, den enda familj hon kände, och sattes under omsorg av sin biologiska mamma. Det var ett ödesdigert beslut, som kostade Esmeralda hennes liv och mamman är nu dömd till åtta års fängelse för dråp av sin dotter.

Annons

Annons

En lag som bygger på principen att det vid alla åtgärder som rör ett barn i första hand ska tas i beaktande vad som bedöms vara barnets bästa

Att systemet kunde låta det hända är ofattbart. Men sedan dess har barnkonventionen blivit svensk lag. En lag som bygger på principen att det vid alla åtgärder som rör ett barn i första hand ska tas i beaktande vad som bedöms vara barnets bästa.

Ändå står vi här nu igen med ett barn, Tim, som är tre år och som ska utvisas ensam till ett land där han inte känner någon. Det i sig borde vara skäl nog att inte utvisa ett barn. Eller faktiskt så borde det räcka med att Tim har en tydlig anknytning till sina svenska familjehemsföräldrar, som han bott med sedan han var 11 dagar gammal. Att få stanna med dem borde vara i Tims bästa, ur ett barnperspektiv.

I Nigeria dit Tim ska utvisas finns det ingen mamma eller pappa som väntar på honom. Tims biologiska mamma anses inte kapabel att ta hand om honom och pappan är okänd. Enligt Tims morbror, som bor i Sverige, är risken stor att släkten i hemlandet Nigeria inte kommer att vilja ta hand om honom. Ett bra mottagande av Tim är därför långt ifrån tryggat.

Men enligt Migrationsdomstolen anses skälen inte vara tillräckliga för att han ska beviljas asyl och Tim ska därför utvisas senast i början av januari 2022.

Annons

Det är för mig ett helt obegripligt beslut, inte minst då barnkonventionen nu är svensk lag. Jessica Ivarsson, ordförande för föreningen Brinn för barnen, säger till DN att "precis som vid flera tidigare fall har migrationsdomstolen inte tagit hänsyn till barnets bästa i beslutet om Tim, man utgår inte från barnkonventionen som är lag i Sverige i dag".

Annons

Lagar och regleringar kolliderar helt klart med varandra här och från politiskt håll det därför viktigt att det görs klart hur barnkonventionen ska gälla jämte annan lagstiftning.

Vad är det för Sverige vi lever i när barnets bästa på ett så uppenbart sätt ignoreras?

Tims familjehem kämpar just nu för att Migrationsverket ska riva upp utvisningsbeslutet, men vilka chanser de har är svårt att säga.

Jag kan inte låta bli att skämmas, för vad är det för Sverige vi lever i när barnets bästa på ett så uppenbart sätt ignoreras? Barnkonventionen är svensk lag, det är hög tid att vi lever upp till den lagen.

Tillägg:

För den som vill göra sin röst hörd i frågan har föreningen Brinn för barnen startat en namninsamling för att försöka stoppa utvisningen av Tim.


Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan