Annons

Annons

Annons

Elias Rosell

ledare centerpartistiskJämtlands län

Elias Rosell
Elias Rosell: Var inte rädd – elbilen funkar även en kall vinterdag i Börtnan

Ett vanligt argument argument i debatten om elbilens framtid är riskerna med att starta och köra en eldriven bil vintertid på landsbygden.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

En elbilsdag. Foto: Pontus Lundahl / TT

Bild: Johan Axelsson

Annons

Mer specifikt så handlar kritiken om att elbilarnas batterier snabbt tar slut i vinterkylan och därför inte passar för den som behöver köra långa sträckor på landsbygden.

Det är ju väldigt förståeligt att tanken på att batterierna kan ta slut mitt på en öde vinterväg är stressande. Kanske till och med skrämmande ifall minusgraderna är tillräckligt låga.

De sämsta elbilarna hade en vinterräckvidd på lite över 200 kilometer, men de flesta bilarna kunde rulla mellan 300 och 500 kilometer i den norska vintern.

Men den norska bilföreningen (NAF) har testat 20 vanliga elbilar i norsk vintermiljö. Som flera har påpekat så minskar ju elbilarnas räckvidd under vintern – men minskningen var bara 20 procent i genomsnitt.

Annons

Annons

De sämsta elbilarna hade en vinterräckvidd på lite över 200 kilometer, men de flesta bilarna kunde rulla mellan 300 och 500 kilometer i den norska vintern. Med andra ord borde räckvidden vara väl tillräcklig för den som pendlar inom Jämtlands län.

Elbilstesterna visade också att bilarna, tvärtemot vad många tror, inte stannar plötsligt när batteriet tar slut – istället ger de ifrån sig flera varningar innan de stannar.

Nu går det att invända med att säga att det norska elbilstestet gjordes i en temperatur på mellan plus tre och minus sex grader. Det går därför att ifrågasätta hur relevant testet är en riktigt kall vinterdag i exempelvis Börtnan.

Därför är det intressant att titta närmare på det EU-finansierade projektet ”Lika bra med celler-i” som har undersökt hur elbilar presterar under vintern i Norrbotten.

För att verkligen testa bilarna har man låtit dem stå och ladda i ett frysgarage som är tjugo grader kallt och sedan väntat tills det blir minus 20 ute innan bilarna körs. Slutsatsen är att räckvidden förkortas men att samtliga fem bilar som testats klarar att åka över 100 kilometer och den bästa bilen klarade att åka i nästan 250 kilometer.

Dagens elbilar borde därför passa bra även för många som bor på landsbygden.

Annons

Att elbilarna är populära i kalla och glesa Jämtland, nyregistreringen av elbilar var högre i Jämtland än i Stockholm förra året och den var särskilt hög i landsbygdskommunerna Berg och Krokom, talar för att elbilen även skulle kunna bli populär på landsbygden i stort.

Annons

Men för att så ska bli fallet behöver laddinfrastrukturen byggas ut. Just nu är laddinfrastrukturen i Jämtlands län tudelad. Att elbilarna varnar i god tid innan elen tar slut hjälper ju föga om det är för långt till en laddstation. Därför är det ett problem att Bräcke kommun bara har 0,47 laddpunkter per tusen innevånare – vilket inte är särskilt mycket i jämförelse med Bergs kommuns 6,47.

Om vi vill ha en levande landsbygd framöver utan att offra klimatmålen behöver bilarnas utsläpp försvinna. Just nu är elbilen den bästa tekniken för att få bort utsläppen.

Ja, alla har inte råd eller möjlighet att ha elbil idag. Men allt fler lär ha råd att ha det framöver.

Men elbilen är inte bara en vinst för klimatet utan även en vinst för landsbygden. När elbilen väl slagit igenom är det nog väldigt få som kommer att sakna bensinbilen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan