Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Replik: Sänk körkortsåldern till 16 år

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Jag har som resande kört cirka 175 000–200 000 mil i Sverige under mitt 45-åriga yrkesliv, och sett, hur det du skulle kalla för mogna bilförare, uppträtt i trafiken. Men som tur är de flesta skötsamma bilförare. Jag tror att det är så med förare av epatraktorer, att många kör lagligt.

Insändare: Svar: Antalet olyckor med A-traktorer är skrämmande (28 september)

Annons

Annons

Det känns som de skötsamma ungdomarna drabbas oförtjänt av den kritik som framförs i olika sammanhang, det är tråkigt. Jag vet att mycket väl att det finns manipulerade fordon. Jag hör på motorvarvet och när man växlar. Där kanske en del föräldrar borde ha bättre koll.

Jag har kört motorcykel i många tusen mil i Sverige och utomlands, då jag varit med om incidenter vid bland annat kollon körning, där äldre, mogna vuxna kört in i kolonnen och prejat, samt tvärbromsat. Livsfarligt. Omoget.

Vid en mc-tur från Myrviken till Svenstavik i somras blev jag omkörd i hög fart av flera mogna bilister med körkortsutbildning, men inte av någon epa.

Jag har gjort ett antal resor till USA och vet att där får ungdomarna ta körkort vid 16 års ålder. Jag har sett 16-åringar köra riktigt stora amerikanare.

Jag tror inte att amerikanska ungdomar är mer mogna än svenska ungdomar. Sänk därför körkortsåldern i Sverige till 16 år. Då kommer många outbildade epaförare att ta körkort och därmed få en bra utbildning i trafikvett. Intresset att köra epa kommer då att avta när man får köra en riktig bil.

Antalet olyckor kommer därmed förmodligen att minska, men det är viktigt att vuxna förare också hjälper till med att hålla hastigheten och köra nyktert. Att vi alla hjälps åt att minska trafikolyckorna. Det är ju både din och min önskan.

Detta var mitt sista inlägg i debatten. Allt gott!

Morfar

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy