Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Uitto (S): Även regional utveckling kan fördelas solidariskt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Robert Uitto (S).

Bild: Arkivbild, Marcus Berglund

Annons

Det behövs en solidarisk utveckling i regionen, inte enbart inom vården utan även inom det som vi kallar det regionala utvecklingsuppdraget.

Under coroanapandemin har vården utsatts för enorma prövningar och personalen har slitit oerhört hårt för att klara alla som drabbats. Detta dessutom i tider då den blågröna majoriteten i regionen på många punkter försämrat de anställdas arbetsvillkor, trots bättre ekonomi genom ökat inflöde av pengar från regeringen och staten.

Även andra delar i samhället har haft en tuff tillvaro, när näringslivet, företag, restauranger, kulturutövare, utbildare och omsorgspersonal drabbats på olika sätt.

Regionens ansvar för utvecklingen i länet måste bli tydligare, men också vara solidarisk både mot företagen, de olika delarna av länet och mot invånarna.

Annons

Som socialdemokratiskt regionråd i opposition ser jag många brister som behöver rättas till för att utvecklingen skall ta fart och på sikt ge både arbetstillfällen, inflyttning och ökade skatteintäkter som kan vara med att finansiera både sjukvård, men även kommunernas verksamhet inom omsorg och skola.

Annons

Inte minst kulturen kan spela en avgörande roll både demokratiskt genom att skapa samtal och öppet debattklimat med sina teaterföreställningar, konst, musik riktat till i många fall barn och unga. Ett levande kulturliv skapar attraktionskraft till länet och ett intresse för att stanna i, bosätta sig i eller besöka länet – dessutom skapar det arbetstillfällen och kompetens inom vitt skilda områden.

Regionens resurser för just kulturen, näringslivet, infrastrukturen och utbildning måste tillsammans med alla de nya EU-pengar som är i antågande samordna smart, effektivt och enkelt. Till detta behövs en tydlig plan och vilja. Samtidigt måste det ske på ett solidariskt sätt som tar hänsyn till behoven i hela länet och som också används på ett sätt så de gynnar alla branscher inom länets näringsliv vilket i slutänden ger människor nya chanser till arbete och utbildning.

En socialdemokratisk politik tar hänsyn till detta, där kulturen, folkhögskolorna, EU-pengarna och våra egna stödmedel används för att utjämna skillnader i utbildning, jobb, boende, tillgänglighet och framtid för alla delar av länet, för alla invånare och för de företag som har behov av utveckling och ny kompetens.

Hela länet ska leva och alla i länet ska våga tro på nya möjligheter.

Annons

De möjligheterna skapar vi när våra folkhögskolor hjälper unga som misslyckats i gymnasieskolan att äntligen lyckas eller när unga får chansen till bildning och utbildning som sedan leder till endera högre utbildning eller arbete.

Annons

De möjligheterna skapas när vi har en beredskap för att stötta förtag som behöver ställa om, när företagen behöver ny kompetens eller göra viktiga investeringar.

De möjligheterna ger vi i hela länet genom att vara lyhörda för näringslivets behov inte enbart i de större orterna, utan även besöker och samtalar med företag i mindre orter.

Vi socialdemokrater vill använda EU-medel och statliga medel på ett sätt som känns socialdemokratiskt äkta och därmed solidariskt.

Inte enbart vård, skola och omsorg tjänar på en solidarisk politik – det gör också regional utveckling som då når hela länet, fler företag och fler invånare som därmed kan utvecklas till hela länets fördel.

Vi inkluderar kulturen, näringslivspolitik, infrastruktur, utbildning i den solidariska fördelningspolitiken och vill se hela länet utvecklas.

Till detta krävs tydligare mål, tydligare ledarskap, strategiskt arbete och en vilja att verkligen ta beslut som gynnar hela länet.

Allt detta omfattas i en socialdemokratisk politik för länet och för regionen.

Robert Uitto (S) regionråd i opposition

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy