Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Funäsdalen

Minnesord: Åke Lidzell, Stockholm

Journalisten Åke Lidzell, Stockholm, har somnat in vid en ålder av 90 år. Han sörjs närmast av makan Margareta samt barnen Maria och Anders med familjer.

Pappa mötte mamma på en skidutflykt till Hulistugan i Sundsvall 1956. De kunde snart inte vara ifrån varandra, första dejten skedde mitt i stan på en grön bänk under träden vid Gustav Adolfskyrkan. I augusti 2021 firade de sin 63:e och sista bröllopsdag. Mamma och familjen kom alltid först för pappa, som in i det sista stöttade oss.

Pappa visste tidigt att han ville skriva. Som 15-åring var han filmrecensent och krönikör i Sundsvalls-Posten, där han senare blev sportchef. Han regisserade lokalteater, och 1954 startade han Synpunkt, en av Norrlands första litterära tidskrifter.

Annons

Annons

1958-1995 var han DN:s Norrlandsredaktör. Det finns knappast en norrländsk ort som pappa inte besökt, knappast en konstnär eller entreprenör han inte lärt känna. Alla pappas reportage finns sorterade i enorma klippböcker på Sundsvalls Museum. En lokaljournalistisk artefakt som väntar på den medieforskare som hinner först.

Under sina resor fastnade pappa särskilt för Bruksvallarna i västra Härjedalen. Här byggde han de stugor som fortfarande är en samlingspunkt för familjen för att vandra och skida.

Det älskade sommarstället i Ripsandsviken på Alnö var ända till 2016 mammas och pappas hem halva året. Det var hit de vandrat genom skogen efter sin bröllopslunch på Restaurang Vindhem, och här var pappa ordförande i stugägarföreningen i 20 år. På tennisbanan spelade släkt och vänner Ripsand Open första helgen i augusti under många år. Till sin stora lycka stod pappa själv som segrare 1990, vilket av någon outgrundlig anledning rapporterades på DN:s sportsidor mitt emellan Formel 1 och VM i fotboll.

Vädret var alltid bra där pappa var. Han kunde från Ripsand rapportera att “solen bryter just igenom här”. Samtidigt sa SMHI att det var gråmulet. Sådan var han – en optimist som trodde på det godas kraft.

1994 flyttade mamma och pappa, som sextioplussare, till Stockholm och Rosenlundsparken på Södermalm. Här bodde de fram till hösten 2021, då pappas sjukdom blev för tuff och de checkade in på Borgerskapet i Högalid.

Annons

Pappa levde ett rikt socialt liv. Han var ordförande i Publicistklubbens norra krets 1969-1980. I Sundsvall var han aktiv i Rotary och en hängiven körsångare. Han var en av initiativtagarna till en norrländsk informationsutbildning, numera Journalist- Kommunikations- och PR-programmen, vid Mittuniversitetet.

Han saknas oss.

Maria och Anders Lidzell

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy