Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Minnesord: Bengt Svensson, Östersund

Bengt Svensson, Östersund, dog den 14 september, 86 år gammal.

Annons

Bengt föddes som yngsta syskon på ett småbruk i Söderhögen. Hans pappa var kolare och därhemma på gården fanns mamma, fyra äldre syskon, fem fjällkor, en häst, grisar, får, höns, hund och katt. Bengt lärde sig att arbeta och göra sin del vid unga år. Livet på gården måste ha varit arbetsamt, men barnen behövde aldrig gå hungriga. Det fanns tunnbröd, mjölk, sylt, potatis och ägg, och till jul slaktades en gris och en oxe.

Annons

Annons

Som vuxen stannade Bengt på gården tills jordbruket avvecklades 1970. Bengt var skicklig med händerna och kunde som snickare skapa allt möjligt man kan behöva. Skogsarbete var han inte heller främmande för. Över 80 år gammal och med ryggvärk kunde han fortfarande utan större svårighet klättra upp på en stege med lilla jonseredssågen i enhandsgrepp och sedan kvista och fälla en stor björk. Han ägde och skötte sin Volvo med stor omsorg och köpte inte nya bilar i onödan.

Några egna barn fick han aldrig men han var en vänlig och omtänksam man som gärna tog släktens barn med på snöskoter eller jakt. Han hjälpte gärna en granne när han kunde. Han var dansant och kunde spela dragspel.

Om han trodde på ett liv efter detta vet man inte, men kanske hade han redan hittat sitt himmelrike på jorden. Älgskogen. En myrhals med gles, lågt växande tallskog på sidorna. En tjärvedbrasa och kokkaffe i pannan. Ko och kalv kommer i pass. Och så börjar ungskogen vaja när storoxn’ följer dem i spåren rakt mot Bengt där han sitter. I bakhasorna på oxn’ hörs den trogna kamraten, jämthunden.

Systern Birgit och syskonbarn med familjer

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy