Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Frösön

Minnesord: Monica Nilsson, Frösön

Tre systrar Gustafsson växte upp i Bispgården och Monica var den äldsta.

Efter skolgång jobbade hon på kontor och med servicearbete på Hölle- och Svarthålsforsens kraftverk som då var under utbyggnad. I samband med elkopplingsarbeten hände en olycka med dödlig utgång. Monica hjälpte de drabbade och fick fin utmärkelse för detta.

1957 fick hon anställning på dåvarande landsfiskalkontoret i Bispgården som sekreterare och handläggare. Monica var en skönhet och hade samtidigt många uppdrag som mannekäng. 1959 träffade hon sin blivande make Bernth som då antagits som elev på Bispgårdens skogsskola. Bröllopet stod sedan 1963 och året efter bosatte de sig i Stugun där maken var konsulent för Skogsvårdsstyrelsen.

Sonen Christer föddes 1964 och de flyttade till Frösön. Monica var hemma med sin son de första tio åren och han fick en trygg uppfostran och utveckling. Under tiden hemma med sonen var Monica engagerad i olika aktiviteter främst i gymnastikföreningen och Tupperware. Hon var även ordförande i Frösö gymnastikförening i många år och var med vid organisation av Lingdagarna på 70-talet.

Annons

Annons

Efter hemmavaron med sin son tog Monica anställning på Frösö sjukhus, först på kontoret och sedan på olika vårdavdelningar. Hon utbildade sig till skötare och arbetade i många år med unga patienter med olika psykiska störningar. De sista åren innan pensionen var hon skötare på Strandvillan. Hon hade gott handlag med ungdomarna och var uppskattad av många.

Monica blev Frösön trogen och efter några år i lägenhet flyttade familjen till ett radhus på Fritzhemsgatan där de trivdes bra. 1988 köpte familjen fritidshus i Gravasund strax söder om Hammerdal, just där Ammerån rinner upp. Där tillbringades många härliga somrar med bad, fiske på Vikfjärd och plockning av bär och svamp i ”Björnlandet”. Gemenskapen i den lilla byn var underbar, speciellt med familjen Dahlöw. Familjen firade ofta jul och nyår i stugan med barn och barnbarn.

I omgångar byggdes stugan ut och en varmbonad övernattningsstuga byggdes till för familj och gäster, alltid efter Monicas förslag och idéer. Monica hade sinne för färg och inredning och skulle kunna haft syssla som inredningsarkitekt. Hon var konstnärligt lagd och målade mycket med naturfärger och broderade dukar av högsta klass.

Monica var alltid en glad och positiv kvinna med härlig röst. Monica tyckte om att ha gäster och många trevliga och glada fester minns vi från stugan i Gravasund där det alltid fanns mat och dryck och ett vishäfte att sjunga ur.

Tyvärr blev Monica offer för Alzheimers sjukdom. Hon fick hjälp sista tiden på Rönnliden i Västerviks äldreboende på Frösön med fantastiskt duktig personal som gav god omvårdnad. Monica blev 82 år.

Christer Nilsson

Bernth Nilsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy