Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Elisabet Röing, Excelsior, Minnesota

Elisabet Röing (1935–2021) gick bort i hemmet i Excelsior, Minnesota två dagar före sin 86-årsdag. Hon sörjs av sin make, Clas Göran Röing, barnen Kristina med make Greg Dudziak och döttrarna Justina och Katrina, sonen Mats med hustru Cecilia, syster Märit Söderberg och broder Sven-Bertil Jonsson och många andra släktingar och vänner i Sverige och USA.

Text: 

Bild: Privat

Annons

Elisabet (född Jonsson) växte upp i Östersund, där hon hade goda möjligheter till skidåkning. Vid två tillfällen stod hon på segrarpallen i ungdoms-SM i längdskidor. Hennes intresse för skidåkning, orientering, andra sporter och folkdans ledde henne vidare till en utbildning till gymnastiklärare vid GHI.

Folkdansen ledde till äktenskap: 1962 mötte hon sin stora kärlek Clas Göran vid ett folkdansgille i Västerås och de gifte sig detta år i augusti.

Annons

Sitt gemensamma hem byggde de i Alfta i Hälsingland där ingenjören Clas Göran fick arbete vid skogsmaskinstillverkaren Ösa och Elisabet fick tjänst vid högstadiet. Det var där jag och min familj lärde känna familjen Röing och kom att umgås familjevis med dem. Elisabet, som hade mer erfarenhet som mor och som lärare, blev för mig en härlig vän som också kunde bidra med goda råd i många situationer.

Annons

Någon mer stabilt etablerad familj än Röings var svårt att tänka sig, så troligen var det fler än jag som inte trodde de hörde rätt när Elisabet och Clas berättade att de, efter 20 år i Alfta, skulle emigrera till USA. När Clas blev pensionär flyttade de till Bozman, Montana, där de stannade i tolv år. En trogen vän i deras liv blev snabbt husbilen Westfalia med vilken de alla år gjorde spännande utflykter, inte bara till de näraliggande Klippiga bergen utan runt om i USA och Kanada. Många vykort som jag har sparat vittnar om dessa resor.

Två av barnen flyttade österut och så småningom följde föräldrarna exemplet. En stor sorg drabbade dem genom äldste sonen Hans alltför tidiga bortgång vid 42 års ålder. Att nära inpå få följa dotterdöttrarna Justina och Katrina i deras uppväxt var däremot en stor glädje under alla år.

"Jag är en riktig surjämte, vet du", sa Elisabet till mig en gång. Men det var för mig ett obegripligt uttryck, för någon vänligare, gladare och omtänksammare vän än Elisabet fick man leta efter. Under alla år behöll hon kontakten med sina studentkamrater från Östersund och bästa vännen på GCI och oss vänner i Hälsingland. Hur hon bar sig åt att pricka in så att ett födelsedagskort anlände från USA exakt på födelsedagen varje år, det är mig en gåta, och julhälsningarna likaså. Först i år kom inget födelsedagskort, vilket väl har sina förklaringar i sviktande hälsa. Men då ringde jag i stället.

Annons

Det är sorgligt när en i år 50-årig vänskap avslutas, men jag är tacksam för att den kunnat hålla i sig under alla dessa år. Mina och min familjs tankar går till Clas Göran, barnen och barnbarnen i fjärran land.

Christina Berg Tylöskog, Rengsjö

Annons

Annons

Till toppen av sidan