Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Replik från S till M: Sätt människorna först och stoppa vinstjakten!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Engelska skolan i Östersund.

Bild: Petter Hansson Frank

Annons

Vi vill till att börja med tacka Lise Hjemgaard-Svensson (M) och Joel Nordkvist (M) för att de så tydligt i sitt svar till oss belyser de uppenbara skiljelinjerna som finns i Östersundspolitiken.

Svar från M till S: Ni prioriterade inte välfärden i era kommunbudgetar (19 oktober)

 Det är helt riktigt att vi socialdemokrater står för en ordning där vi sätter alla människors behov av välfärd före riskkapitalbolags möjligheter till att plocka ut stora vinster. 

Annons

Annons

I Internationella Engelska Skolans årsredovisning framgår att man gör en vinst på 10 000 kronor per elev respektive 300 000 per klass. Det innebär att cirka 6 miljoner kronor av östersundarnas skattepengar försvinner till vinst i privata fickor istället för att gå till vad som är det egentliga ändamålet – utbildning.

Nu är det ingen som riktigt vet vem som äger Engelska Skolan – ett absurt faktum i sig. Vart pengarna går är oklart men en del tycks landa i Saudiarabien. Om en förälder till en elev skulle vara missnöjd med verksamheten i Östersund ,är det då Fox Family 2009 Irrevocable Trust man ska vända sig till?

Så gällande Engelska Skolan kan mycket ifrågasättas och framför allt om sättet som de kom hit på med stora utmaningar för den kommunala skolan och tillhörande skolkarusell.

Detsamma gäller omsorgen. Här vill högerstyret nu se ytterligare privatiseringar. För det är vad allt egentligen handlar om, även om det kläs i fina ord som valfrihet. Att gå vidare med de planer som de nu smider i vård- och omsorgsnämnden kommer att leda till mindre pengar för förverksamheten. 

Vi socialdemokrater vill i stället för fler privatiseringar se:

Insatser som motverkar minutjakten där de av oss som bor på äldreboendena eller är i behov av hemtjänst får se fler bekanta ansikten. 

Annons

Förbud mot vinstuttag i skolan där pengarna istället används till undervisning, studiero, elevhälsa och lärarnas kompetensförsörjning.

En frihet som innebär att skola och hemtjänst är bra för alla och där pengarna används till sitt ändamål. Det är dags att sätta människorna först och det är dags att stoppa vinstjakten!

Niklas Daoson (S) oppositionsråd Östersund

Rosi Hoffer (S) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden 

Anton Waara (S) vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan