Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Minnesord: Ove Söderlund, Gnosjö

Ove "Iskungen" Söderlund har avlidit i en ålder av 79 år. Han sörjs närmast av hustrun Berit och barnen Jessica och Richard Söderlund. Ove var en Gnosjögrabb, karaktär och spjuver som gjorde ett varmt och positivt avtryck inom sin stora bekantskapskrets. Plikttrogenhet, generositet och omtänksamhet var en ständig följeslagare genom livets äventyr.

Annons

Ove föddes 1942 på Sunne, Bankgatan i centrala Gnosjö. Här växte Ove upp och utvecklade gott och livslångt kamratskap, bland annat genom ishockeyn och motorsport, som upprättshålldes genom hela livet. Söderlundssläkten utgjorde en viktig och alltid närvarande punkt i Oves privat- och yrkesliv. I sitt yrkesliv var han ständigt trogen familjeföretaget Söderlunds Metall, där han både arbetade och under viss period var delägare i.

Annons

Hela livet bodde Ove i Gnosjö. Ove och Berit gifte sig 1969 i Burseryds kyrka. Några år senare byggdes hus och familj med Berit, där barnen Jessica och Richard föddes 1970 respektive 1975. Familjen var en viktig del i Oves liv. Sommarstugan vid sjön Hären och semesterresor till Medelhavet var inslag i livet som särskilt uppskattades av Ove. På senare år blev sommarstugan på Getterön, Varberg, en central del i hans liv. Vid sommarstugan på Getterön tillbringades en stor del av sommarhalvåret tillsammans med släkt och vänner.

Annons

Ove gillade i synnerhet när barnbarnen, Ella från Göteborg samt Arvid och Clara från Östersund, kom på besök.

Jämtland besöktes för första gången 1956 då Ove tillsammans med några skolkamrater åkte skidor i Åre och övernattade på Karolinergården i Duved. De senaste 20 åren blev det årliga besök i Östersund med omnejd, där julmarknaden och vinterstaden utgjorde nöjsamma inslag i vistelsen. På senare tid var det barnbarnen i Östersund som medförde vistelsernas ändamål.

Plikttrogenheten och omtänksamheten visade sig med all kraft och tydlighet genom Oves engagemang och ihärdighet om vintrarna, då han spolade upp isbanan i Åvikensområdet. Under perioden 1975-2015, 40 vintrar, ägnade han del av sin fritid till att iordningsställa bästa möjliga skridskois för barnen och ungdomarna. Inte sällan spolade han isen på nätter och tidig morgon, för att isen skulle vara perfekt. Isbanan förvaltas sedan 2016 av yngre förmågor och skylten med texten "Oves is", som hängts upp vid isen, är ett fint monument över Oves gärningar!

Annons

Att Ove har lämnat oss känns svårt att ta in. Insikten av att vi aldrig mer kommer att kunna träffa min livskamrat/vår pappa, är påtagligt overklig och gör ont. Vi kommer emellertid alltid bära med oss de ljusa och fina minnen han gav oss, genom sitt sätt att leva livet!

Slutligen en reflektion från barndomstiden...

Du var min första stjärna

Och du sa som det va

Du hade allt jag ville ha

För jag ville va som du

Och göra allting du kunde

Berit Söderlund, Gnosjö

Jessica Söderlund, Göteborg

Richard Söderlund, Östersund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy