Annons

Annons

Annons

Åre

Insändare
Vi måste freda Ullådalen

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nu har Åreborna vaknat, men vi behöver hjälp för att rädda denna unika fjälldestination. Låter kanske drastiskt, men om Åre ska vara kvar som ett intressant resmål i framtiden så måste vi freda Ullådalen.

Åreborna protesterar mot byggplanerna vid Rödkullen: ”Nu räcker det” (12 oktober)

Åre kommer aldrig kunna konkurrera med skidanläggningarna i alperna när vi pratar om skidåkning, utan vad vi har är närheten till vildmarken. Ullådalen är unikt på det viset att det ligger så nära byn, och här kan man finna lugnet och äventyret i en säker fjäll miljö.

Annons

Annons

Detta område blir mer och mer uppskattat, så varför ska vi förstöra det med en femte by som några få ska tjäna pengar på?

Nu menar alla inblandade i projektet (inklusive Skistar, Åre kommun) att femte byn inte kommer att påverka Ullådalen som helhet. Jaha? Vem tror på tomten?

Skistar kommer säkert att förklara att man behöver 7 000 bäddar till för att börja modernisera Åres liftanläggning och för att kunna bygga nya liftar. Märkligt att man inte har gjort det tidigare då vi har haft en galen utbyggnad av Björnen.

Projekt Rödkullen ut på samråd – 11 år efter första beslutet: ”Känns väldigt tillfredsställande” (23 juni)

Vad hände med 1000-metersliften eller liften som låg med i VM-ansökan? Sadelliften blev halverad och Tegefjällsliften finansierades av dem som bor där.

Kabinbanan ska rivas och ersättas med – vad ? Troligtvis blir rivningen av kabinbanan för dyr nu så nu lägger man fokus på den femte byn i Ullådalen.

Årets nyhet från Skistar Åre är att man bygger ett bollplank (6 x 12m ) som ska skydda sadelliften från vind och göra den mer driftsäker. Sen får vi inte glömma utbyte av en liten lift i Björnen och att vi helt plötsligt får gratis parkering i Duved.

Annons

Åre kommuns politiker borde också ta en funderar över den femte byn. Har ni inte lyckas lösa trafikfrågan i Björnen eller var alla bilar ska parkera i Åre, då har man svårt att se hur ni ska klarar av detta.

Annons

Vill inte vara en motsträvig Årebo, men är det inte bättre att vi först förbättrar det vi har och utveckla de områden som redan finns?

Jag vill att Åre ska utvecklas sunt och att vi blir en modern destination som tänker miljö och hållbar rekreation.

Gör vi rätt så kan Åre bli något vi i Jämtland fortsatt kan vara stolta över och som många inom länet kan dra nytta av.

Så min uppmaning är att alla som känner att detta är viktigt, gör er röst hörd och hjälp oss att få stopp på detta idiotiska projekt.

Skidåkare 360

(Här kan du enkelt skicka in insändare och debattartiklar.)

Ullådalen.

Bild: Maria Lindholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan