Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Vad för slags samhälle slänger av 85-åringar från bussen?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Irene Hedberg, blev avslängd av bussen då hon inte kunde betala.

Bild: Anna-Stina Ericson

Annons

Irene som är 85 år gammal steg på bussen för att åka mot staden, men hon fick inte betala med vare sig kort eller kontanter. Hon bad busschauffören om hjälp med att ladda ner en app för att köpa biljett. Då blev hon avslängd. Så står det i denna viktiga artikel – en artikel som egentligen inte borde behövas.

85-åriga Irene fick inte betala på bussen – blev avslängd (27 oktober)

Vad för slags samhälle är Östersund? Jag har under 50 år åkt med Stockholms kollektiva trafik utan att bli avvisad från buss eller tunnelbana. Under mina nio år i Östersund har jag inte provat på att åka buss och jag ska nog inte försöka heller. En rullatorberoende tant som helst av allt betalar kontant (ordet betyder här sedlar och mynt) har inte i Östersunds stadstrafik att göra.

Annons

Annons

Irene hade anledning att fråga busschauffören om hur hon skulle betala sin resa och fick till svar att biljett var något hon måste fixa före resan. Jag har aldrig hört på maken! Ska man åka buss är det naturligtvis på bussen man ska betala. Hur skulle det se ut om man stod i kön vid matvarubutikens kassa för att betala sina varor och där fick beskedet att man skulle ha ordnat med betalningen innan man gick till affären?

ÖP har varit i kontakt med områdeschefen för kollektivtrafiken på Länstrafiken som sagt att hon vid flera tillfällen tagit upp problemet med bussföretaget Vy som kör stadsbussarna. Det kanske inte räcker med att ”ta upp problemet”? Det kanske krävs att man byter ut det företag som kör bussarna mot ett annat företag. Om det inte går att ordna under löpande avtalsperiod så finns säkert möjligheten att ta upp problemet i kravspecifikationen i samband med nästa upphandling.

Att Irene råkade illa ut kan inte göras ogjort – hoppas att de ansvariga skickar henne en vacker blombukett som kan lysa upp vardagen!

I en insändare berättade Börje Forsberg i Huså hur han tvingats lämna en av stadsbussarna. Börje hade uppmanats att istället för med kontanter betala via app, något som han inte var bekant med.

Insändare: Utan app fick jag inte åka buss (5 november 2020)

Annons

Jag sällade mig till Börje i en insändare och talade om att så länge sedlar och mynt tillverkas ska vi inte leva i ett kontantlöst samhälle. Det budskapet gäller också idag, ett år senare. Om en bussresenär trots det förväntas använda app utan att veta hur man handskas med en sådan så ska chauffören vara både kunnig i användandet och villig att hjälpa till.

Annons

Jag hoppas att ÖP fortsätter att följa problemet med stadsbussarna och låter läsarna veta vad som händer! Även om jag själv vare sig kan eller önskar använda kollektivtrafiken i Östersund så hoppas jag att andra bussresenärer inte ska råka ut på samma sätt Börje gjorde för ett år sedan, och som Irene gjorde i september i år. Vem vet om det inte dessutom finns ett mörkertal som borde lyftas fram i ljuset.

Inga-Lill Cliffoord

(Här kan du enkelt skicka in insändare och debattartiklar.)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan