Annons

Annons

Annons

Frida Demervall

ledare centerpartistisk

Frida Demervall
Cissi Wallin ger våldsutsatta kvinnor en röst – ”De rättslösa” borde inte vara kontroversiell

Det har stormat en del redan innan dokumentären ”De rättslösa” sändes. Det har rapporterats om krismöten och upprörda känslor på SVT. Men som tur var så togs ändå beslutet att sända dokumentären, för innehållet är lika delar viktigt och upprörande.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Cissi Wallin och Frida Demerwall. Foto: Staffan Löwstedt,TT/Henrik Nyblad

Annons

Efter att ha sett dokumentären ”De rättslösa”, som producerats av journalisten Cissi Wallin och författaren Maria Sveland, har jag svårt att riktigt förstå vad upprördheten och krismötena på SVT handlade om.

Möjligen har dokumentären klippts om på ett sådant sätt att tidigare mer kontroversiellt material tagits bort. Men innehållsmässigt är det få saker som sticker ut som problematiska. Att endast 10-20 procent av alla våldtäkter anmäls och att endast 10 procent av dessa anmälningar leder till åtal är upprörande, ja. Kontroversiellt, nej.

Att höra kvinnors vittnesmål om våldtäkt och sexuellt utnyttjande är fruktansvärt, men inga namn på förövare nämns och inga referenser görs till den pågående förundersökning mot Cissi Wallin där hon anklagas för förtal.

Annons

Att kvinnor ges möjlighet att dela detta med en publik är enormt viktigt

Annons

Axel Arnö, chef på SVT Dokumentär som köpt in filmen, har stått på sig i blåsvädret angående beslutet och till Morgonstudion i SVT (25/10) beskrev han situationen med att "alla tror att det är något slags hämndfilm mot män, men det är det inte alls".

Och nej det är ingen "hämndfilm", den hänger inte ut män. "De rättslösa" ger enbart röst åt kvinnorna som får tala ut och dela sina erfarenheter och tankar kring vad de utsatts för. Precis som media låtit många män få göra till följd av #metoo.

Att kvinnor ges möjlighet att dela detta med en publik är enormt viktigt. Att kunna prata öppet om vad som har hänt kan stärka den egna läkningsprocessen, men också stärka andra. Att dessa kvinnor delar med sig av sina erfarenheter kan bidra till att ge andra styrkan att berätta, att sluta skämmas eller kanske ta sig ur ett destruktivt förhållande. Att läka. Det är ovärderligt.

Cissi Wallin och Maria Sveland har tillsammans producerat dokumentären "De rättslösa". Foto: Staffan Löwstedt

Men "De rättslösa" sätter också fingret på problem inom vårt rättssystem och vår samhällsapparat. Stora samhällsproblem som behöver tas itu med.

Att dömas för våldtäkt är idag svårt. Dels då det krävs teknisk bevisning. Men som advokat Rebecca Lagh beskriver i dokumentären krävs det också att den brottsutsatta upplevs som trovärdig utifrån föreställningar som inte alltid stämmer överens med hur verklighetens brottsoffer reagerar. För någon som utsatts för våldtäkt kan reagera på många olika sätt.

Annons

Annons

Men inte nog med att många kvinnor inte får den upprättelse som de förtjänar via rättssystemet. De psykiska konsekvenserna till följd av att ha blivit utsatt gör många gånger att dessa kvinnor får svårt att jobba, att klara skolan och de kan orsaka långa sjukskrivningar.

Det vill säga enorma kostnader för samhället, utöver det enorma lidande som det innebär på individnivå.

Ett perspektiv som ofta glöms bort, då kostnader sprids ut på många olika delar inom samhällsapparaten. Här skulle förebyggande åtgärder och satsningar på hjälp till våldsutsatta och sexuellt utnyttjade kvinnor kunna betala sig flera gånger om.

”De rättslösa” lyfter flera viktiga frågor om hur vårt rättssystem fungerar idag och hur vi prioriterar våra samhällsresurser. Men allra mest synliggör den kvinnornas berättelser. Berättelser som behöver få ta plats och synas på samma villkor som männens berättelser.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan