Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Minnesord: Nils Viklund, Östersund

Annons

Efter det att krafterna försvagats allt mer under den senaste tiden, somnade vår pappa Nils in lugnt och stilla fredagen den 22 oktober. Vi satt vid hans sida, höll hans hand och fick vara tillsammans med honom in i det sista. Ett långt och innehållsrikt liv var till ända.

Pappa föddes och växte upp i Borgvattnet tillsammans med en ensamstående mor och sex syskon. De fick tidigt lära sig att klara sig själva och ta hand om varandra, eftersom att deras mor var borta och arbetade. Så fort de kunde fick barnen försöka att tjäna några kronor och bidra till hushållet.

Annons

Annons

För pappas del var det drängsysslor hos någon bonde i byn eller skogsarbete. Men pappa hade tur, han fick erbjudande att börja som biträde i byns Konsumbutik. Då fick han ett mer passande arbete med ordnade arbetstider och fast lön.

Det kom en ny flicka till byn, Karin från Kilen, Hammerdal. Hon arbetade i Brännholms affär. Hon väckte pappas intresse och de blev så småningom ett par. De gifte sig 1949 i Borgvattnets prästgård. Vi två barn kom till världen.

Pappa blev sedan föreståndare för flera Konsumbutiker med mamma som biträde. Först flyttade vi till Häggsjövik, därefter till Högarna. I mitten av 1950-talet gick flyttlasset till Ljungdalen i Härjedalens vackra fjällvärld. Där var pappa även engagerad i idrottsföreningen som kassör.

För att det skulle bättre för oss barn att avsluta vår skolgång flyttade vi till Nederhögen. Det blev också sista butiken pappa var föreståndare för. Östersund blev vår nästa bostadsort. De kom så småningom att skaffa sig ett litet radhus.

Pappa fortsatte inom affärslivet och blev säljare på dåvarande Landbys jakt- och fiskebutik. Där trivdes pappa eftersom han hade ett stort intresse av fiske sommar som vinter.

Fritidshuset vid Indalsälven i Stugun var också kärt tillhåll, där kunde han både fiska och odla grönsaker tillsammans med mamma. Ett annat intresse som pappa hade var backhoppning, en sport som han utövade i sin ungdom. Att dansa var något han också tyckte mycket om, pensionärernas tedanser besökte han regelbundet.

Annons

Annons

Pappa blev änkeman för elva år sedan. Han bodde kvar i huset och klarade sig själv ända tills för ett och ett halvt år sedan då han flyttade till Västerviks äldreboende.

Pappa var en glad, positiv och social person som spred glädje omkring sig.

Vi är många som sörjer och saknar honom.

Barnen Ulla och Jan Erik

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy