Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sikås

Hulda Pålsson, Raftsjöhöjden

Annons

Hulda Pålsson har efter en kort tids sjukdom avlidit i hemmet vid en ålder av 94 år.

Hon föddes som Maria i Laxviken, yngst i en syskonskara av tolv barn. 1937 flyttade familjen till Raftsjöhöjden. Under skolgången fick hon byta tilltalsnamn till Hulda, då de var för många Maria i klassen.

Stickning är något som alltid funnits nära till hands, vid 4 års ålder stickade hon sitt första par vantar, vid 6 års ålder stickade hon sig en tröja och sedan dess har hon alltid haft något projekt på gång. Detta har i sin tur gjort att barn och barnbarn alltid haft tjocka sockor och hemstickade tröjor att värma sig med.

Tidigt i livet fann hon sitt livs största kärlek i Erik, trots många andra friare. 1952 gifte de sig och tog över hans föräldragård. 1965 utökades gården till ett KR-jordbruk med för tiden ett stort antal mjölkkor och ungdjur. 1993 erhöll makarna SMR:s guldmedalj för förstklassiga mjölkleveranser.

Annons

Annons

Yrket till trots så kunde hon ändå hinna med semesterturer i sköna Jämtland på cykel med sin make. Senare i livet gjorde de också några utlandsresor tillsammans.

I ungdomens dagar var cykel det genomgående färdmedlet. Historien vi känner mest är när det först mjölkades på morgonen och sedan cyklade hon ner till Hammerdal på Joelmässa. Hem på eftermiddagen för kvällens mjölkning och sedan hopp på cykeln ner till Hammerdal igen för kvällens dans. Senare under natten väntade cykelturen hem för att hinna hem lagom till morgonens pass skulle börja igen, och alla som rest vägen från Sikås mot Raftsjöhöjden vet att det måste varit lite av en utmaning att ta sig upp för den backen.

Hulda var under sitt liv verksam i flera av byns föreningar, främst syföreningen. I flera av byns projekt var syföreningen den sammanbringande. Som exempel sydde kvinnorna i byn egna bygdedräkter.

Familjen stod alltid närmast hjärtat, det syntes bland annat på det gedigna julbord som det bjöds på varje år, det var aldrig något som fattades och allt var hemgjort. Detta fastän Hulda alltid föredrog bakning över matlagning. Alla dagar fanns mat och sötebröd till bords, trots att hon under sitt långa liv levt knappt 50 år med rinnande vatten och avlopp.

Tyvärr blev Hulda ensam när Erik plötsligt gick bort, precis i samband med att paret skulle gå i pension. Hon har alltid haft en kamrat i sina hundar och gått dagliga promenader i sällskap med dessa och ofta med goda väninnor. Somrarna spenderades gärna i bärskogen eller metande tillsammans med barnbarnen. Vintrarna var det pimpelfiske och sparkturer som stod för nöjet.

Hennes söner, och senare barnbarn och därefter barnbarnsbarn har alltid haft en varm plats att komma till där dörren alltid stått öppen.

Hennes plats vid fönstret står för evigt tom.

Vi saknar dig.

Barnbarnen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy