Annons

Annons

Annons

Karjala Tournament 2021

Fyndade landslagsklass till Leksands IF – i Östersund

Det är en av de kortaste tränargärningarna i Leksands IF historia.

Fyra år senare lever arvet efter Markus Åkerblom från Östersund ändå vidare.

På tisdagen kan klubben få en svensk landslagsman för första gången på nästan sju år.

Text

Markus Åkerblom och assistenten Örjan Lindmark under ett träningspass hösten 2017.

Bild: Oskar Magnusson

Annons

Den 14 oktober 2017 fick en stukad Markus Åkerblom lämna Leksands IF efter bara två segrar på de inledande åtta matcherna i Hockeyallsvenskan.

– Jag vidhåller fortfarande att jag inte tycker att jag fick chansen riktigt. Just då var det bittert och lite förnedrande faktiskt, men det är inga hard feelings i dag, säger han.

Den 23 oktober 2021 var den assisterande förbundskaptenen tillbaka i Tegera arena och såg SHL-topplaget Leksand ta en poäng, 2–3 efter förlängning, mot svenska mästarlaget Växjö.

– ”Tjomme” (general manager Thomas Johansson) och Björn (Hellkvist, tränare) har fått sätta standarden för hur man vill ha det och fått arbeta under lite tid och under lite lugn och ro och varit jäkligt skickliga, det ska man ge dem. Det är jättekul och det har varit en fantastisk utveckling från mitten av förra säsongen och framåt då jag tycker att man har landat och verkligen blivit ett SHL-lag och beter sig som ett SHL-lag, säger Åkerblom.

Annons

Annons

Dels har jag umgåtts väldigt mycket med honom och hans familj på en privat sida, sedan har jag varit tränare åt Calle.

Östersundssonen Markus Åkerbloms tid som Leksands IF-tränare må ha varit rekordkort, men arvet efter honom lever fortfarande kvar drygt fyra år efter att han fick sparken. I slutet av maj 2017 – en och en halv månad efter att Åkerblom fått jobbet som tränare – presenterades Calle Själin, då 17, som nyförvärv av LIF.

– Han var egentligen och spelade i Timrå, men när det blev aktuellt att jag skulle vara tränare i Leksand så pratade jag med Calle och frågade om han inte skulle hänga med hit i stället och så blev det, berättar Åkerblom.

Duons band går dock längre tillbaka än så.

– Jag har haft Calle ända sedan han var 4 år mer eller mindre, på olika sätt. Dels har jag umgåtts väldigt mycket med honom och hans familj på en privat sida, sedan har jag varit tränare åt Calle till och från, haft honom på lite ”hockeygym” och haft honom i Östersund och massa sådana grejer, så jag har bra koll på Calle.

Det syns att han spelar med självförtroende.

Under säsongen 2021/22 har Åkerbloms intresse för Själin intensifierats och på tisdagen väntas Leksands IF-backen finnas med när Tre Kronors trupp till Karjala Tournament presenteras.

– Han var bra redan i fjol men har tagit ytterligare ett steg i år, så det är klart att han finns med i resonemanget, bekräftar assisterande förbundskapten Åkerblom.

Vad är det som gör honom intressant?

– Framför allt hans kreativa spel i spelet med pucken, men sedan tycker jag också att han har utvecklat ett lugn och det syns att han spelar med självförtroende.

Annons

Calle Själin låg bakom Jon Knuts 1–0-mål hemma mot Växjö den 23 oktober – inför ögonen på assisterande förbundskaptenen Markus Åkerblom. Foto: Daniel Eriksson

Bild: Bildbyrån

Annons

Calle Själin är av allt att döma också bara den första i en rad som kan nå en längd som vi inte har sett sedan tiden då Åkerblom själv blev landslagsman i Leksands IF i mitten av 90-talet. Redan för en dryg vecka sedan berättade Markus Åkerblom att han vill testa 25-årige Oskar Lang mot internationellt motstånd. Och det finns fler.

– (Alexander) Lundqvist har också gjort en jättebra säsong. Sedan kanske han inte är aktuell för oss nu, men jag tror att han kan bli inom en snar framtid. (Nils) Åman och (Emil) Heineman, samma sak, de är inte aktuella just nu men har kapacitet att kunna ta nästa steg och absolut bli det i framtiden, säger den assisterande förbundskaptenen.

Förra säsongen fick Janne Juvonen landslagsdebutera i Channel One Cup i december efter att tidigt på säsongen fått Alexander Millner, 30, som målvaktstränare vid sidan om Jonas Levén.

Den här säsongen är det Kasimir Kaskisuo som har växt ut till en finsk vägg i Leksandsmålet med Millner som ensam målvaktstränare och kan bli en av målvakterna som Tre Kronor ska försöka överlista under nästa veckosluts landslagsturnering.

Alexander Millner och Markus Åkerblom återförenades under matchen Leksand–Växjö.

Bild: Markus Josefsson

Annons

Vem som tog Millner till Leksand? Markus Åkerblom såklart.

– Han råkade åka med han också vid det där tillfället. Så det är kul att alla är kvar utom en (skratt). Lite skämt åsido: Han har gjort det fantastiskt bra och han har också fått en inskolning under några år nu av Levén, som har stöttat och hjälpt till, så det är välförtjänt att Millner får ta den här rollen och jag vet vilken enorm energi och kapacitet ”Alex” har i den där lilla kroppen. Det är en fantastisk kille och jag är helt övertygad om att han bidrar inte bara till målvakterna, utan till det andra också, säger Markus Åkerblom.

Annons

Vad var det du såg i honom redan för drygt fyra år sedan?

– Jag såg honom redan första gången när jag jobbade på ”hockeygym” i Östersund och då var han fortfarande målvakt i Brunflo (i division 2 säsongen 2009/10) och då sade jag åt honom att han skulle sluta vara målvakt och hjälpa mig i stället, så det var så han började som tränare över huvud taget. Han är väldigt duktig i detalj, men framför allt är han väldigt duktig på att ta människor. Han är väldigt rak och tydlig samtidigt som han är väldigt mjuk och varm och det är en egenskap som inte så många har. Man får väldigt snabbt ett förtroende för Alexander och han visar också med tydlighet att man kan lita på honom. Han är väldigt skicklig och väldigt kompetent och han gör det han säger att han ska göra.

Calle Själin. Foto: Daniel Eriksson

Bild: Bildbyrån

Calle Själin smällde in ett nytt backskott som resulterade i mål, via en Jon Knuts-styrning, hemma mot Växjö.

Annons

Han har fått svara på frågor om hur han ser på chansen till en Tre Kronor-plats tidigare.

Efter matchen är det dags igen.

– Jag försöker bara att ta det dag för dag här i Leksand, tänker inte så mycket på att de kikar på en och att det snackas, utan jag vill fokusera här och nu för börjar jag fokusera på det så kan det bli fel i nuet också. Händer det så händer det, men det är inget som jag fokuserar på så, säger han.

Markus Åkerblom under matchen Leksand–Växjö den 23 oktober.

Bild: Markus Josefsson

Intervjun är slut. Bilderna är tagna.

Markus Åkerblom ska snart sätta sig i bilen för en lång och mörk nattlig hemresa genom skogarna efter en veckolång turné i Hockeysverige. Han sätter sig på sin plats på pressläktaren för att följa tredje perioden i SHL-toppmatchen mellan Leksand och Växjö.

Men efter ett tag kommer han tillbaka.

– Du, Per-Ivar Andersson (ny fysioterapeut sedan i augusti) är också från Östersund. Det är östersundare överallt.

Fotnot: Leksands IF:s senaste Tre Kronor-spelare var Oscar Alsenfelt och Johan Ryno, som båda fanns med till och från säsongen 2014/15.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan