Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare centerpartistisk

Sofia Mirjamsdotter
Besvikna sossar är blinda inför varför fler arbetare fortsätter välja SD

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

På onsdagen visade SVT:s Uppdrag granskning ett program om Sverigedemokraterna och deras ambition att bli det nya arbetarpartiet. I programmet fick vi träffa flera besvikna socialdemokrater som lämnat partiet till förmån för Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson och Sofia Mirjamsdotter.

Bild: TT, Maria Eilertsen

Jag ser ett program som framförallt visar besvikna socialdemokrater. Människor som trott på rörelsen, arbetat för den och litat på att den ska ställa upp när det krisar, men som tvingats inse att socialdemokraterna inte längre är vad de var. I protest, av besvikelse, i vanmakt väljer de istället Sverigedemokraterna.

Annons

Man har rätt i att SVT ofta uppvisar flathet mot Sverigedemokraterna

Annons

Flera socialdemokratiska debattörer ser istället ett program som driver tesen att Sverigedemokraterna är det nya arbetarpartiet, och rasar mot SVT och frågor de låtit bli att ställa. Helt blind för det egna partiets misslyckande när det gäller klassiskt socialdemokratiska frågor som välfärd och trygghet på arbetsmarknaden.

Kritikerna till Uppdrag granskning har absolut rätt i att många frågor som borde ställas till Sverigedemokraterna aldrig ställs. Man har rätt i att SVT ofta uppvisar flathet mot Sverigedemokraterna. Men det aktuella programmet handlade inte om att ställa Sverigedemokraternamot väggen, utan om att försöka förklara varför så många LO-medlemmar lämnat Socialdemokraterna till förmån för Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson lockar till sig väljare från LO-kollektivet.

Bild: Robbin Norgren

Jag har också ifrågasatt varför Sverigedemokraterna så sällan ställs mot väggen, men kunde inte se det problemet i detta avsnitt av Uppdrag granskning.

Här lät man personer med olika åsikter säga sin mening. Flera personer fick öppet uttrycka att Sverigedemokraterna är rasister utan att direkt motsägas. Men framförallt: programmet gav en förståelse för varför så många arbetare har övergett arbetarpartiet.

Med det sagt är det förbryllande att dessa före detta socialdemokrater väljer Sverigedemokraterna istället för Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna ligger, vilket också sades i programmet, väldigt nära Moderaterna i sin ekonomiska politik.

Annons

Annons

Som en person myntade på twitter för väldigt länge sedan: att rösta SD för att man är besviken på S är ungefär som att äta bajs för att man är besviken på restaurangmaten.

Den socialdemokrat som varit socialdemokrat på grund av arbetares rättigheter, sjukförsäkring och andra trygghetssystem borde rimligen välja Vänsterpartiet när sossarna sviker, då Vänsterpartiet idag är ungefär vad Socialdemokraterna var för trettio år sedan. Att de istället väljer Sverigedemokraterna för att "röra om" eller "i protest" är mest bara sorgligt. Som en person myntade på twitter för väldigt länge sedan: att rösta SD för att man är besviken på S är ungefär som att äta bajs för att man är besviken på restaurangmaten.

Men det är inte omöjligt att förstå visst politikerförakt och känslan av att det inte spelar så stor roll vad man röstar på i dagens läge. Vad som är svårare att förstå är hur socialdemokratiska debattörer verkar vara fullständigt blinda för de misstag Socialdemokraterna har gjort som lett till att så många väljare tappat förtroendet för dem.

Socialdemokrater nämner ofta att det är dåligt att Sverigedemokraterna vill återinföra den bortre paragrafen i sjukförsäkringen. Samtidigt som man inte med ett ord nämner att sjukförsäkringen blev om möjligt ännu sämre efter maktskiftet 2014. Att Socialdemokraterna inte förstått hur detta påverkar väljarna är ofattbart.

Med det sagt: Sverigedemokraterna har viktigare saker på sin agenda än att höja taket i a-kassan och göra det lättare att få sjukpenning. Detta bör SVT och andra medier självklart granska hårdare än vad som nu görs.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan