Det är en oktoberonsdag och hotellet är stängt i väntan på vintersäsongen. Medan shunten i värmepannan byts ut står hotellbyggnaden kall.
– Det är mycket som ska hinnas med, säger Magnus Myhr under den korta promenaden mellan Bruksvallslidens hotell och Vävstugan.
För fem år sedan tog han över hotellet som hans gammelfarföräldrar Kerstin och Birger Myhr byggde på 1940-talet i Bruksvallarna. I samband med generationsväxlingen tog Magnus Myhr även över den tillhörande stugbyn och Kariknallens toppstuga. Strax därpå köpte han dessutom kaféet och inredningsbutiken Vävstugan som hans gammelfaster hade drivit i över 40 år.
Magnus Myhr låser upp dörren till den nyrenoverade Vävstugan där fjällmiljön avspeglar sig i inredningen i form av fårskinnsfällar och renhorn.
Annons
– Som en hyllning till gammelfarmor har restaurangen fått namnet Brasserie Kerstin.
Annons

Vävstolarna är borta sedan flera decennier. I dag säljs lokalt hantverk i inredningsbutiken. I timmerstugan finns även kafé och restaurang.
Bild: Linda Forth
Han häller upp en kopp kaffe samtidigt som han inlevelsefullt berättar om gammelfarföräldrarnas kärva tid som nyblivna hotellägare. Året var 1948. Vägen gick inte ens fram till hotellet och få gäster hittade till Bruksvallarna. Småningom lyckades gammelfarföräldrarna få fart på verksamheten. För att locka gäster även sommartid höll möbelformgivaren Carl Malmsten slöjdkurser i hotellets gillestuga, medan hotellägaren Kerstin höll vävkurser i hotellets lokaler.
Vävkurserna växte. För att få plats med vävstolarna flyttade hotellägarna en kvarnstuga från Vemdalen till Bruksvallarna. På 1970-talet gjorde gammelfastern om Vävstugan till inredningsbutik och kafé.
Efter att Magnus Myhr tog över Vävstugan förstorade han timmerbyggnaden och utvidgade konceptet med lunch och à la carte.
– Tanken med en byakrog är att få fler stuggäster att äta på restaurang. Ju mer service vi skapar, desto fler människor kan vi anställa. Tillväxten behövs för att vi ska klara oss.

Innan Magnus Myhr blev egenföretagare jobbade han med att stärka Bruksvallarnas varumärke. ”Att spara snö för att kunna ha en tidig säsongspremiär är viktigt”, säger han.
Bild: Mikael Andersson, Arkivbild
År 2010 avslutade han karriären som längdskidåkare. Hans förklaring till att han inte lyckades nå landslagsnivå är att han aldrig satsade 100 procent på skidåkningen. Vid sidan av idrotten studerade Magnus Myhr ekonomi på Mittuniversitet och jobbade i Swedbanks kundtjänst.
Annons
– Ifall jag hade fortsatt tävla skulle jag ha behövt fokusera fullt ut på skidåkningen.
Annons
Hjärtat har alltid bankat för turismen och Magnus Myhr har länge vetat att han vill ta över familjehotellet. Han ser tydliga paralleller mellan idrotten och företagandet.
– Jag är en tävlingsmänniska och jag vill hela tiden framåt.
Ett stenkast bort pågår ombygget av Stigmyhrs livs. I år övertog Magnus Myhr matbutiken och i och med ombygget mer än fördubblas butiksytan så att den kommer att överskrida 400 kvadratmeter.
– Butiken går jättebra!

Just nu förstoras matbutiken.
Bild: Linda Forth
Sett till att Bruksvallarna har färre än 400 bofasta är det ingen självklarhet att matbutiken ska vara ekonomiskt lönsam. En anledning till att Magnus Myhr övertog Stigmyhrs efter sin pappas kusin är att han som nybliven butiksägare vill skapa en mötesplats. En annan anledning är att han hoppas uppnå synergieffekter mellan matbutik, kafé och restaurang.
Planen är att utvidga butiken med saluhall och bageri.
– Det som utmärker en entreprenör är förmågan att göra en dröm till verklighet, säger Magnus Myhr och stoppar en prilla under överläppen.
På torsdagens Guldgala har Magnus Myhr chansen att koras till Årets entreprenör. Han är delägare i totalt 16 företag med olika ägarkonstellationer.
När det kommunala bostadsbolaget Härjegårdar för ett par år sedan sålde 20 lägenheter i Bruksvallarna köpte Magnus Myhr och några andra delägare fastigheterna. Bostäderna köpte de för att säkra att lägenheterna i fortsättningen hyrs ut till bofasta.
Annons
I en annan ägarkonstellation och på en annan adress i Bruksvallarna är Magnus Myhr just nu inblandad i bygget av fritidsboenden i form av tolv lägenheter och sex attefallshus.
Annons
– Exploateringen och utvecklingen av Bruksvallarna är en balansgång.

Magnus Myhr gillar variationen i arbetet. ”Jag står i receptionen, kör traktor, fakturerar och serverar”, säger han.
Bild: Linda Forth
Magnus Myhr bubblar av entusiasm och idéer. Nästa sommar startar ombygget av hotellet. Gillestugan med tillhörande dansgolv ska byggas om för att passa yogaläger och dagens aktiviteter. En ny lobby, ett nytt sportcenter och en ny skidstadion ingår i planerna. För hotellet handlar det också om att förnya konceptet.
Utvecklingsprojekten slutar inte här. Bruksvallarna saknar en camping.
– Det är ett hål som behöver fyllas. En yta finns reserverad för campingen.
Magnus Myhr säger att han drivs av att vara med och fylla luckor och att det gynnar andra företagare att han utvecklar orten.
– Bruksvallarna är en oslipad diamant.
Det unika med Bruksvallarna är att fjällbyn inte har någon liftanläggning utan helt och hållet är förankrad i längdskidåkningen. Magnus Myhr ser särprägeln som en styrka.
– Det finns utvecklingsmöjligheter för både hotellanläggningen och Bruksvallarna. Produktutvecklingen behövs.

Flera av företagen äger Magnus Myhr tillsammans med Bob Erixon och Niklas Möller.
Bild: Linda Forth
Annons
På lönelistan finns 17 åretruntanställda. Bland dem finns mamma Ulla-Britt som är hotellchef och pappa Jörgen som ansvarar för fastigheter.
För Magnus Myhr är det en ynnest att som fjärde generationen få driva familjeföretaget vidare.
– Om jag hade varit ute efter att tjäna snabba pengar hade det varit bättre att jobba på ett börsbolag i Stockholm.
Fakta
Magnus Myhr
Ålder: 38.
Familj: Sambo, som jobbar i Vävstugans inredningsbutik och kafé. Dotter som är 1,5 år.
Bor: I Bruksvallarna.