Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hammerdal

Staffan Jonsson, Görvik

Annons

Vår dubbelkusin Staffan har lämnat oss, 84 år gammal. Han sörjs närmast av hustrun GunBritt, sönerna Leif och Per, sonhustrur, barnbarn och sina syskon Jonas, Astrid och Gerd med familjer, släktingar och många vänner.

Det blir tomt i Görviks vackra by när Staffan inte längre finns. Han var den sista i sin generation som levt och verkat i byn livet igenom. Förutom att han var en framsynt bonde, väl förankrad i nutiden, var han en viktig traditionsbärare som förde arvet från tidigare generationer vidare genom stora kunskaper och många berättelser.

Staffan och hans fem syskon föddes på gården Östat, som också är våra fäders och förfäders uppväxtmiljö. Redan tidigt slog han följe med sin far och fick genom honom många berättelser och kunskaper om vårt gamla kulturarv.

Annons

Som vuxen övertog han gården Oppat, våra mammors fädernegård och kom att bruka den tillsammans med föräldrahemmet. Han gifte sig med GunBritt Engberg från Lillpite år 1968. Tillsammans renoverade de pietetsfullt upp den gamla mangårdsbyggnaden på Oppat där de sedan bosatte sig och fick sina två söner. I ladugården kom mjölkkorna efter något år att ersättas med grisar i ett framgångsrikt företag som sönerna nu driver vidare.

Annons

Staffan och GunBritt hade ett självklart engagemang för att vidmakthålla byns och socknens traditioner bland annat genom hembygdsföreningen i Hammerdal med GunBritt som ordförande i många år och Staffan som stöd och samtalspartner. På berättarkvällarna var han ofta en centralgestalt och som tomte på julfesterna visade hans sin fina förmåga att skapa kontakt med barn.

Staffan hade ett naturligt och genuint intresse för djur och natur. Han var jaktledare och aktiv i fiskevårdsföreningen. Från strövtågen i barndomen och senare i de vidsträckta skogsmarkerna skaffade han sig kunskaper om mycket, som bäverns och älgens visten, tjäderns spelplatser och fiskgjusens bon, liksom myrarnas orkidérikedom.

Hans stora intresse för jord- och skogsbruksfrågor blev till ett aktivt medlemskap både i LRF och Norrskog. Som styrelsemedlem i Norrskog fick han uppgiften att medla i den känsliga samefrågan i Jämtlands län, något han gav mycket tid och engagemang.

Genom sitt spontana människointresse fick Staffan snabbt kontakt med alla han mötte och väckte sympati och stort gensvar. Det gällde inte minst de yngre generationerna i vår stora släkt. På kalas och fester var han en centralgestalt, trots att han också kunde vara tillbakadragen. Men alla tydde sig gärna till honom och älskade hans berättelser och närhet.

Vi kommer inom oss bevara hans vänliga, varma, humorfyllda och spjuveraktiga blick, berättelserna och all den omtanke, hjälp och värme som vi fick, han som kanske mer än någon annan blev förutsättningen för ett fortsatt gott liv på våra släktgårdar.

Dubbelkusinerna Per, Märit och Kjellrun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy