För tredje gången utreds det nu om man kan tillåta gårdsförsäljning av alkohol utan att riskera Systembolaget.
Det är främst två partier som driver frågan med motivet att det ska ge arbetstillfällen på landsbygden och att det inte har någon alkoholpolitisk betydelse.
Men vad vill man egentligen? Handlar det egentligen om att värna och stimulera småskalighet i landsbygden?
Nä, knappast, utan det är betydligt tyngre intressenter som ligger bakom kraven på gårdsförsäljning, Sanningen är att man inte enbart kan ge landsbygdsföretag tillstånd att driva gårdsförsäljning utan alla som vill tillverka egna alkoholdrycker måste ges tillstånd.
Givetvis blir det mest intressant att driva tillverkning och försäljning där flest människor bor och det är i våra större städer och mest tättbefolkade regioner.
Annons
Där finns dessutom redan en mängd minibryggerier och erfarenheter. Effekten kommer med största sannolikhet att bli marginell för landsbygden.
Annons
Ser man till vilka intressenter som ligger bakom kravet på gårdsförsäljning så är det Visita (branschorganisation för hotell, restaurang och besöksnäring) och LRF(Lantbrukarnas Riksförbund) men och det är intressant bakom finns också stora alkoholföretag som The Absolut Companys som ser en stor marknad öppna sig. De säljer råspriten som sedan den lokala tillverkaren fixar till som sitt varumärke.
Det handlar i grund och botten inte om en övertygelse om att stödja landsbygdsföretag utan målet är att avskaffa systembolaget. Skulle det trots allt inte vara målet så blir det resultatet.
Varför blir det så? Utav den enkla anledningen att EU har idag gett Sverige tillstånd till att ha Systembolaget som ett monopol för att det värnar folkhälsan. Med den mångfald av försäljningsställen som kommer att skapas så försvinner monopolet. Folkhälsan mår inte bra av mera alkohol!
Det finns ett samband mellan tillgänglighet och konsumtion. Ju mer tillgänglig alkoholen är desto mer konsumeras. Det finns även ett klart samband mellan konsumtion och skador. Ökar alkoholkonsumtionen så ökar alkoholskadorna, och jag har aldrig hört någon som vill ha mer alkoholskador.
Just nu finns det en pågående utredning om gårdsförsäljningen. Uppdraget är i grunden omöjligt om man både ska införa gårdsförsäljning och kunna ha kvar Systembolaget.
Annons
Annons
Det är ju en sak, men mest anmärkningsvärt är att i utredningen finns flera intressenter för alkoholintressenter än för personer med kunskap inom området. Redan i starten finns en farhåga om att det riskerar att bli en partsinlaga än en kunskapsbaserad utredning.
Vi behöver inte mera utan mindre med alkohol! Alla som vill skapa en bättre folkhälsa måste stå upp för att det i Sverige inte införs någon gårdsförsäljning för det kommer att leda till allt mer lättgänglig alkohol och därmed större konsumtion som in sin tur leder till mera alkoholrelaterade skador.
Björn Sandal, IOGT-NTO Mitt