Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
MP: Tänk på klimatet när offentliga upphandlingar görs

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Vi är många som vill göra klimatsmarta och etiska val när vi handlar: till exempel ta tåget istället för flyget och handla ekologiskt och närproducerat. Tänk om våra gemensamma skattepengar kunde användas lika ansvarsfullt?

800 miljarder kronor. Så mycket gör våra myndigheter, kommuner och regioner i Sverige inköp för – varje år! Bara i detta nu planerar Region Jämtland Härjedalen inköp för 1,7 miljarder. Vi miljöpartister är övertygade om att den samlade kraften i de här pengarna kan göra stor nytta i den gröna omställningen av samhället.

Annons

Annons

Den rödgröna regeringens förslag om att skärpa regelverket för offentlig upphandling är därför mycket viktigt. Förslaget innebär att klimatet ska beaktas i samtliga upphandlingar och att djuromsorg, människors hälsa, miljö och sociala och arbetsrättsliga frågor ska beaktas i alla upphandlingar där det är relevant.

Det som idag bara är rekommendationer ska bli obligatoriskt – det är på tiden. Våra gemensamma skattemedel ska inte vara ett hinder i omställningen till ett hållbart samhälle.

I praktiken kan det till exempel handla om att en region ställer krav på hur mycket växthusgaser som får släppas ut vid transporter eller att kött som serveras på sjukhuset inte ska vara fullproppat med antibiotika.

Det håller inte längre att göra kortsiktiga upphandlingar utan hänsyn till klimat och social hållbarhet. Den som vill göra affärer med staten, kommuner och regioner i framtiden måste vässa sitt hållbarhetsarbete och minska sitt klimatavtryck. Punkt.

Åsa Lindhagen (MP), biträdande finansminister

Karin Thomasson (MP), regionråd Region Jämtland Härjedalen

Anton Nordqvist (MP), gruppledare Region Jämtland Härjedalen

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan