Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bräcke

Insändare
Bräckes ekonomi måste utredas av helt fristående revisorer

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Maria af Sandeberg

Annons

Ragunda och Ånge redovisade för 2020 överskott vid sina bokslut. Bräcke gjorde ett bokslut på många miljoner i underskott.

Vad jag förstår har Ragunda inte bättre förhållanden än Bräcke. Ånge har vad jag förstår inte heller de bästa förutsättningarna för att kunna gå med överskott. Trots detta lyckades de kommunerna att uppnå ett överskott på miljoner.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Bräcke misslyckades och gick med miljoner i underskott. Varför gör Bräcke minusresultat?

För att få reda på vart miljonerna försvinner anser jag att en djupgående och från kommunen helt fristående revision är nödvändig. Jag tror inte att en revision gjord av revisorer som på något sätt är kopplade till kommunen är trovärdig. Revisorer från SKR har inte heller mitt fulla förtroende. Här föreligger ett partsförhållande då Bräcke kommunen är medlem i SKR.

Annons

Det är nödvändigt med revisorer som på djupet går igenom hur skattepengar och andra intäkter har använts av Bräcke kommuns politiker och i administrationen. Jag hoppas att skattepengarna inte används till oegentligheter eller kan kopplas till korruption i olika upphandlingar.

Bräcke kommun får också utjämningsbidrag från staten. Därigenom berör ekonomin alla skattebetalare i Sverige. I mitt internationella arbete var det inte ovanligt att det förekom vänskapskorruption. Bräcke bör vara vaksam!

Jag är gammal nog att minnas politiker, arbetare och många andra som bodde i och byggde upp Bräcke kommun. De gjorde namnet Bräcke välkänt över hela Sverige. I kommunen bodde då flera människor och den var organiserad med färre personer.

Jag upplevde också att det var andra prioriteringar av skattepengar. Då var det en satsning på vård, skola och omsorg för de som bodde i kommunen. Privata företagare och affärsverksamhet var också högt prioriterade eftersom det skapade arbetstillfällen.

Annons

Orsaken till den negativa utvecklingen och hur det står till i Bräcke kommun bör utredas av helt oberoende personer. Det skulle skapa trovärdighet för politiker och politiska partier.

Att inte våga utreda, hänvisa till andra eller misstanken att information undanhålls är skrämmande. Detta tillsammans med rädsla bland boende för att öppet diskutera utvecklingen kombinerat med en tystnadskultur skapar en ryktesspridning och olustkänsla.

Jag är stolt över Bräcke och beklagar den negativa utvecklingen.

Lennart Bäckström

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy