Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
PRO: Äldre ska inte diskrimineras i kollektivtrafiken!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Karin Johansson

Annons

Att förenkla för medborgarna att åka kollektivt – det är en av många åtgärder som föreslås för att stoppa den globala uppvärmningen.

Vi hör också ofta att det är viktigt att västvärldens äldre uppmuntras att klara sig själva så länge som möjligt, för att bibehålla en hög livskvalitet och bespara samhället kostnader för vård och omsorg.

Mot bakgrund av dessa två faktorer är det förvånande att kollektivtrafiken i Östersund och Jämtland arbetar i motsatt riktning: man försvårar bussåkandet för äldre och exkluderar stora grupper från att åka kollektivt.

Irene, 85, steg på stadsbussen för att åka mot stan fick hon inte betala med varken bankkort eller kontanter. När hon sedan bad busschauffören om hjälp att ladda ner appen för att köpa biljett den vägen så blev hon avslängd.

Annons

85-åriga Irene fick inte betala på bussen – blev avslängd (27 oktober)

Annons

En person 70+, lämnar bilen som skulle åtgärdas på en bilverkstad i Lillänge; det skulle ta några timmar. Tänkte ta bussen ner på stan, stod redo med bankkort för den förstod att kontanter var det ute med. Nä, nä, det gick inte, utan personen skulle ha ett busskort laddad med 20 eller 10 resor som köptes vid informationen nere vid busstationen. Frågade busschauffören om han kunde fixa en app – nej, det gick inte för han måste hålla tidtabellen.

Insändare: Bankkortet gick inte att använda på bussen (1 november)

Det här är två verkliga händelser som utspelat sig i Östersund det senaste månaden. Det som har hänt Irene och person 70+, och som även händer andra pensionärer, är att bussåkandet upplevs för svårt, tekniskt eller osäkert för att ge sig i kast med.

Att kräva att alla som vill åka buss har en dyr smartphone med en specifik app, eller först har tagit till sig informationen på busstationen för att över huvud taget få tag i ett busskort – det är att exkludera en stor och viktig kundgrupp, och att svika sitt uppdrag mot medborgarna.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Kontanter är ett lagligt betalmedel som borde gå att använda också i kollektivtrafiken. Och betalkort är ett digitalt betalmedel som fungerar i alla andra sammanhang, så varför inte på bussen? Att avvisa personer som kan betala för sig är oansvarigt både mot samhället och mot den individ som lämnas ensam kvar på busshållplatsen.

Över stora delar av världen lever människor allt längre, och allt fler lever i städer. En viktig utmaning är därför att åstadkomma samhällen som är inkluderande och tillgängliga och där människor kan leva aktivt hela livet.

Så viktig anses frågan att Världshälsoorganisationen WHO 2010 inrättade nätverket ”Age-friendly Cities and Communities” för att främja utbytet av erfarenheter mellan städer och samhällen i hela världen. Östersunds kommun har medborgardialoger för 65+. Ett av de sju fokusområden som pekas ut som särskilt viktiga är just transporter – att underlätta för äldre att själva uträtta sina ärenden och besöka vänner.

Självständighet skattas högt när pensionärer graderar sina behov. Det drivet ska samhället uppmuntra, inte skjuta i sank.

Vi kräver en förändring i kollektivtrafiken. Gör om och gör rätt till allas rättigheter att använda kontanter och bankkort.

Elsy Sandbom, konsumentansvarig PRO-distriktet Jämtlands län

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan