Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ida Jönsson, Änge

Annons

Ida Jönsson, född Berg, Änge i Lockne församling har i en ålder av 84 år lämnat oss familj, släkt och vänner.

Hon föddes i Söderböle, Bodsjö, som nummer nio i en syskonskara på tretton barn. Där arrenderade hennes föräldrar Anna och Axel ett jordbruk. Hennes skolgång varade i sju år, de första sex åren i Böle skola, hennes sjunde och sista år var i Flatnor.

Annons

Första åren fick de ta med sig matsäck, den bestod av smörgåsar och en flaska mjölk. Från tredje året serverades skollunch, första dagen fick de paltbröd den dagen minns Ida väldigt väl. För att ta sig till skolan fick hon tillsammans med syskon gå runt Bölesjön eller ro när sjön var öppen. Vintertid var det skidor eller spark som gällde. Ibland fick de åka häst och släde.

Annons

Uppväxten präglades av att hjälpa till med alla sysslor på en bondgård och att ta hand om sina småsyskon. Det fanns även tid över för stoj och lek. Efter avslutad skolgång fick hon arbete som piga hos olika bekanta. År 1954 födde hon Hans-Åke, då var hon endast 17 år gammal. Hon fick god hjälp av sin mor och far som ensamstående mamma.

1957 fick hon arbete som butös hos Anna och Anton Jönsson, Änge, Lockne. Där träffade hon sonen Ruben och tycke uppstod. De gifte sig i Lockne prästgård 1959. Familjen utökades med en stor barnaskara, sammanlagt sju stycken.

Makarna drev jordbruk med mjölkkor. Ida skötte hemmet med allt vad det innebar. I början av åttiotalet började hon arbeta som hemsamarit runt om i byarna nära hemmet. I slutet av åttiotalet avvecklades mjölkkorna och gården togs så småningom över av yngsta sonen.

Vår mamma har alltid varit så gästvänlig. Det har alltid funnits ”fulle duppskåla”. Hemkokt sylt och saft. Mat lagad från grunden. Hon var en genuin bondmora och matmamma.

För henne har barnen alltid kommit i första hand. Det finns nästan inte ett kort utan att hon har ett barn i famnen.

Kärleken till alla barn, barnbarn och barnbarnsbarn som det alltid fanns tid för.

Vi är så tacksamma att hon kunde vara aktiv och omtänksam in i det sista.

Vi saknar dig så oerhört mycket.

Sov gott, du e sakensam.

Dina barn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy