Annons

Annons

Annons

Planerna för nya Busstorget skrotas

Insändare
Gustav III:s torg behövs för busstrafiken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Börje Norhager undrar i en insändare vad som hände med Jörgen Grönviks förslag för Gustav III:s torg.

Opinionen mot planerna för busstorget är ett friskhetstecken (18 november)

Annons

Annons

Jag var på den tiden chef för Skanska i Jämtland. I slutet på 1980-talet kontaktades vi av Grönvik som presenterade sin idé för torget. Vi anlitade Grönviks arkitektkontor för att utveckla idén och rita upp en presentation.

Grönvik utformade byggnaderna för att passa in i Östersunds stadsmiljö. Om jag minns rätt innehöll förslaget butiker, hotell, kontor och möjligen bostäder. Låter det bekant?

Vi visade upp förslaget för Östersunds kommun. Kommunens reaktion var att torget behövdes för busstrafiken. Vi försökte visa på andra möjliga lösningar för bussarna, till exempel ett resecentrum i anslutning till centralstationen, men lyckades inte övertyga kommunen.

I efterhand förstår jag att kommunen hade den inställningen. Det är svårt att hitta en bra lösning för busstrafiken helt utan Gustav III:s torg. Man har fortfarande inte lyckats med det, men det verkar inte bekymra kommunen idag.

Ganska nära efter att vi fått nej på vårt förslag kom bygg-, bank- och fastighetskrisen i början på 1990-talet. I det läget var vi glada för att vi inte kommit igång med projektet. Framtiden kan vara obönhörlig.

Jag är förvånad över att Diös vill möta framtiden med lösningar som känns mer anpassade till den verklighet som varit än till den som kommer.

Annons

Bertil Åsén

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan