Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vårdkrisen i Jämtland och Härjedalen

Debatt
Krisen på Östersunds sjukhus – den riktiga anledningen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mattias Schindele.

Annons

Personalen är den viktigaste resursen för ett sjukhus, medarbetarna måste värnas med särskild omsorg. Tyvärr har motsatsen skett på sjukhuset de sista åren.

Företrädare för ledningen, både politiker och tjänstemän, skyller ifrån sig och vill påstå att problemen startade i en annan tid, när andra var ansvariga. ”Om vi bara hade haft ett arbetstidsavtal i hamn hade allt var löst”, upprepas från högsta ort, senast 20 november.

Genomgången visar alarmerande siffror – Östersunds sjukhus har överlägset flest anmälningar i landet (20 november)

Annons

Detta är en alltför grov förenkling. Det fanns såklart avtal tidigare, men de uppfattades av ledningen som kostnadsdrivande eller hindrande för att flytta på personal mellan olika arbetsplatser, och sades upp. Ett avtal i sig är därtill enbart en ram; det måste fyllas med ett relevant innehåll!

Annons

Det internationella institutet IHI (Institute for Healthcare Improvement) som inspirerar många sjukvårdssystem i världen, hade länge tre ledstjärnor för sjukvården: bra vård för patienten, god hälsa i befolkningen och fokus på kostnaderna för att uppnå detta.

För några år sedan lades ett fjärde element till – arbetsmiljön. Inte för att personalens välmående i sig är målet, utan för att det är en vetenskapligt bevisad förutsättning för att uppnå de andra tre.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Jag har arbetat inom landstinget/regionen i mer än 25 år. Länge var just omsorgen om medarbetarna tydlig, med en förmåga att anpassa arbetsbördan till varierande sjukvårdsbehov. Fler på plats när behovet var större, färre när det var lugnare. Tid till återhämtning, fortbildning och utvecklingsarbete fanns. Och åtminstone en vilja till att anpassa schemat till varierande verksamheters, yrkesgruppers och individers förutsättningar att hålla ett helt yrkesliv.

Just anpassningsförmåga till förändrade yttre krav är kännetecknande för välfungerande och säkra system, och därmed något som måste vara ett grundmål för ett arbetstidsavtal.

Annons

Medarbetarna i Region JH skiljer sig från de i södra halvan av landet, på så vis att det inte är lika lätt att hitta nya när de gamla lämnar. Det finns inget grannsjukhus att rekrytera ifrån. Därför är det extra viktigt att värna dem man utbildat och skolat in. I nuvarande personalpolitik verkar denna aspekt saknas.

Annons

I korthet: om man fokuserar alltför ensidigt på ekonomi, raseras möjligheterna för att uppnå god kvalitet. I god vård ingår bland annat att den är patientsäker och ges i rätt tid. Då behövs personal. Problemen jämtländsk sjukvård nu står inför har i inte i första hand med pandemi eller ”frånvaro av avtal” att göra. De beror på att man blundat för relevanta aspekter på helheten i viljan att få ordning på ekonomin; beslut fattade av tjänstemän under ledning av politiker har skapat den nuvarande situationen.

De många och nationellt uppmärksammade 6:6a-anmälningarna är tecken på en systemkollaps. Att säga att man tar dessa på allvar är en bra start, men ord behöver bli handling! Arbetsmiljön måste återfå sin berättigade prioriterade plats, så att invånarna kan få sin rättmätiga goda vård!

Mattias Schindele, narkosläkare, f d chefläkare i JLL/Region JH 2012–2019

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy