Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Höj lönen för sjuksköterskor!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Varit sjuksköterska (SSK) sedan 1973 (fortfarande aktiv) och blir inte ett dugg förvånad över sjuksköterskebristen lokalt.

De är samma tugg som alla andra 48 år jag varit SSK. Och varje gång har det varit den låga lönen som är orsaken. Det är inte SSK-brist. Det är politiker, sjukhusledning och facket, som alltid motarbetat denna grupp.

Undersköterskor som har en gymnasieutbildning tillhör Kommunal, och tack vare att de får löneförhöjning, måste SSK få lite högre lön. SSK har minst en 3-årig högskoleutbildning, som de finansierar via studielån, precis som läkare, som har ännu längre utbildning. Alltså borde SSK:s lön ligga närmare läkarnas än undersköterskornas.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Man skulle få hur många sjuksköterskor som helst, som inte arbetar med yrket, om man höjer lönen ordentligt. Hur svårt kan det vara för berörda parter att fatta detta minst 50-åriga problem?

Sjuksköterska är dessutom ett skyddat yrke. Vilket betyder att du bara kan arbeta som SSK om du har en legitimation. Alltså kan ingen vikariera på det yrket. Du kan vikariera som lärare och läkare innan utbildningen är färdig, men inte som sjuksköterska. Advokat är också ett sådant skyddat yrke.

Bara en sån sak borde höja lönen och respekten. Det är rent oförskämt, som det är nu och alltid varit av tradition. Prova höja lönen rejält, så får ni se. Jag lovar att det blir stor skillnad.

Sjuksköterska sedan 1973

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy