Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Sjukhusledningens godtycklighet skapar osäkerhet och otrygghet bland de anställda

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Angående uppsägning av Mia Ajax: Det finns inga andra ord att använda, än de som divisionschef Göran Örnung använde sig av i artikeln i ÖP:

”Tyvärr har de här reglerna varit godtyckliga”.

Regelbrott när covidpersonal fick åka på planeringsdagar i Åre – nu sparkas chefen: ”Svårt att förstå” (23 november)

Godtycklighet är ett ord som står som en ledstjärna över sjukhusets högsta ledning. De som inte böjer sig djupt för Söderqvist-Svensson blir godtyckligt sparkade, eller fråntagna mandat. Det spelar ingen roll hur uppskattad och kompetent personen i fråga är. Rättar de inte in sig i ledet blir de petade, även om de har sina kollegors och närmast anställdas fulla förtroende.

Annons

Annons

När ledningen kritiseras om och om igen och saknar förtroende, från både chefer och anställda, så tycks det inte ha någon betydelse. Söderqvist-Svensson lämnar ändå inte sina uppdrag, vilket borde vara det enda rätta om de skulle följa sin egen policy. Deras godtycklighet skapar osäkerhet och otrygghet bland anställda och chefer, det skapas en tystnadskultur som skadar hela regionen.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

I det fall som gäller Ajax är det svårt att hitta var felet har begåtts. Pengarna tillhörde infektionskliniken och kliniken hade sedan tidigare fått godkänt att använda dessa i samband med planeringsdagar.

Vidare hade infektion fått ett godkännande att, för de egna pengarna, själva välja var dagarna skulle hållas. Dessa godkännande gavs innan Göran Örnung tillsattes som divisionschef, och godkännandena för både ekonomi och lokal fick förlängd dispens på grund av att pandemin satte stopp för planerna. Att i efterhand ändra reglerna och påstå att Ajax fattat ett beslut utanför sitt mandat är därför ett felaktigt påstående.

Hur Örnung i en mening kan kalla reglerna ”godtyckliga” och i nästa säga att reglerna är ”glasklara” väcker många frågor. Är det inte då i själva verket Söderqvist-Svensson som begått (ytterligare) ett misstag, när de ger Ajax ”godtyckligt glasklara” regler att förhålla sig till?

Annons

Om ett ledarskap är så otydligt, hur ska då verksamheten kunna jobba mot ett och samma mål? Om Ajax får gå efter ett påstått misstag. Hur stort misstroende, och hur många misstag till, måste då Söderqvist-Svensson begå innan de tillämpar denna godtycklighet på sig själva, eller för den delen på varandra, och lämnar regionen?

Annons

Att ledning och politiker slår sig för bröstet och visar upp fina siffror på hur mycket bättre det har gått för regionen under pandemin är ingen anledning för Söderqvist-Svensson att sitta kvar. Det pratet är bara rökridåer. Siffrorna döljer statligt bidrag för covidvård och inställda operationer och inställda läkarbesök.

Om ledningen hävdar att ekonomin blivit bättre sedan deras tillträde, så måste det ju också talas om att vårdplatserna har minskat, och att vårdkön har blivit betydligt mycket längre under samma period.

ssk. inf.

Annons

Annons

Till toppen av sidan