Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Pensionärerna blir fattigare ju längre de lever

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Pensionärernas köpkraft urholkas systematiskt. Om du har 40 000 kronor i månadslön när du går i pension så får du ut runt 24 000 (cirka 60 procent av lönen) i allmän pension (före skatt). Det motsvarar cirka 18 500 kronor efter skatt.

Om lönerna i samhället stiger med 2,5 procent per år räknas pensionen upp med 0,9 procent per år. På tio år innebär det att lönerna i yrket ligger på drygt 51 000 kronor per månad. Din pension har stigit till drygt 26 000 per månad före skatt och ligger nu bara på cirka hälften av lönenivån i yrket. Efter skatt får du ut cirka 20 000.

Annons

Annons

Inflationen kan beräknas till cirka 2 procent per år (Riksbankens inflationsmål.) Det du kunde köpa för 18 500 kronor när du gick i pension kostar efter 10 år cirka 22 500. När 10 år har gått har du alltså 2 500 kronor lägre köpkraft varje månad jämfört med första året som pensionär.

Om du fortsätter att leva efter att du fyllt 75 år blir det ännu sämre. Löntagarna får ökad köpkraft och pensionärerna får sänkt. Det är ingen tillfällighet utan det är så systemet är konstruerat.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Jag har aldrig hört någon politiker nämna detta. Jag tror att det kan ha två orsaker: Antingen förstår de inte hur det fungerar eller också hoppas de att vi andra inte förstår det. Politikerna pratar bara om pensionsnivån den dag man går i pension, inte om vad som händer därefter.

Med andra antaganden om lönenivåer, löneutveckling och inflation blir det naturligtvis något annorlunda resultat. Slutsatsen blir dock densamma. Pensionärerna får inte del av samhällets standardökning utan blir fattigare ju längre de lever.

Är det så det ska vara? Vad säger de politiska partierna? Vad säger pensionärsorganisationerna PRO och SPF?

Bertil Åsén

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy